Leerlingen van een vmbo-school
NOS Nieuws

'Geef vmbo'er jaartje extra'

Leerlingen op het vmbo moeten een jaar langer de tijd krijgen om hun diploma te halen. Scholen in het voortgezet onderwijs en vmbo-docenten pleiten daarvoor in een brief aan de Tweede Kamer, schrijft Trouw.

Ze vinden het raar dat de kwetsbaarste kinderen al na vier jaar, als ze ongeveer 16 jaar zijn, de wereld worden ingestuurd. "Onze leerlingen moeten op veertien- of vijftienjarige leeftijd al besluiten of ze kraamverzorgster willen worden, of automonteur", zegt Jan van Nierop namens de vmbo-leraren in de krant. "De ervaring leert dat leerlingen die meer tijd krijgen, op een hoger niveau het mbo in kunnen stromen."

Daar is de VO-raad, die ruim 600 scholen vertegenwoordigt, het mee eens. "Je ziet nu dat veel leerlingen op 16-jarige leeftijd de stap maken naar het ROC. Velen van hen stromen in op niveau 2 van het mbo", zegt voorzitter Paul Rosenmöller. Volgens hem heeft het bedrijfsleven meer behoefte aan leerlingen die niveau 3 aankunnen. "Als leerlingen langer op het vmbo zitten, kunnen ze waarschijnlijk makkelijker een hoger niveau aan." Daardoor zullen ze volgens de voorzitter na hun opleiding makkelijker werk vinden.

Tweede Kamer

De mbo-scholen omarmen het idee en willen er graag verder over praten. De Tweede Kamer vergadert morgen over vakmanschap in het vmbo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl