Een bakker in een grote bakkerij in Hoofddorp
NOS Nieuws

'FNV hield asbestkennis onder de pet'

FNV Bondgenoten wist al langer dat fabrieksbakkers besmet konden worden met asbest die in ovens is verwerkt, maar heeft eraan meegewerkt die kennis onder de pet te houden. Dat stelt het tv-programma Zembla.

In een vergadering van de sectorraad Brood & Banket van de FNV zou in juli 2013 gezegd zijn dat problemen met asbest in bakkersovens niet naar buiten mochten komen. De FNV weerspreekt die aantijging met klem en zegt dat men juist zorgvuldig heeft gehandeld.

'FNV hield asbestkennis onder de pet'

Anderhalf jaar eerder, in januari 2012, werd er in de FNV-sectorraad al melding gemaakt van een asbestprobleem in een oven van de firma Bakkersland in Wateringen. "Ook hebben we een grote storing gehad met de oven en is alles uit voorzorg stilgelegd, in verband met asbest. De oven is ingepakt en de productie is naar elders verplaatst", zo staat in notulen in handen van Zembla, die de NOS heeft ingezien.

Onder de pet

In juli 2013 werd tijdens een vergadering van de FNV-sectorraad gemeld dat er bij nog meer bakkerijen asbest is vrijgekomen, onder meer in Zwanenburg en Rotterdam. Tijdens deze vergadering deelde, volgens bronnen van Zembla, een FNV-bestuurder mee dat er een geheimhoudingsafspraak is gemaakt met Bakkersland om de asbestcalamiteiten niet naar buiten te brengen.

Volgens deze bronnen mocht er niet genotuleerd worden, aldus Zembla, maar een betrokkene maakte eigen gespreksaantekeningen, die suggereren dat Bakkersland de zaak "onder de pet" wilde houden en dat de bonden meewerkten aan een mediastilte. Het argument zou zijn dat de werkgelegenheid niet in gevaar mocht worden gebracht. De voorzitter van de sectorraad, Wim van der Linden, bevestigt na lang aarzelen de gang van zaken in Zembla.

Wij kwam tot de conclusie dat er geen risico's waren voor het personeel en hebben toen besloten er verder geen ruchtbaarheid aan te geven.

Woordvoerder FNV

De FNV ontkent ten stelligste dat er zaken onder de pet zijn gehouden. Volgens een woordvoerder heeft de sectorraad om goede redenen besloten geen onnodige onrust te veroorzaken. "Meteen nadat de problemen bij Bakkersland bekend werden, zat onze bestuurder er bovenop. We hebben alle rapporten opgevraagd en laten beoordelen door een deskundige. Wij kwam tot de conclusie dat er geen risico's waren voor het personeel en hebben toen besloten er verder geen ruchtbaarheid aan te geven. Er was geen reden tot zorg."

De FNV wijst er ook op dat de firma Bakkersland in juni 2013 al een brief aan het personeel heeft geschreven over de asbestproblemen. Daar is dus open over gecommuniceerd, aldus de FNV.

Gezondheidsrisico's

In opdracht van de FNV schreef adviesbureau IndusTox in augustus een rapport over de gezondheidsrisico's door asbest in ovens. De conclusie luidde: "Gezien het feit dat met kleefmetingen geen asbest in een bakkerij aangetoond kon worden, lijkt er weinig te zijn om aan te nemen dat er vroeger in de bakkerij asbestblootstelling was". De onderzoeker zou geen eigen metingen hebben verricht, maar is uitgegaan van gegevens van de bedrijven zelf.

In januari 2014 berichtte Zembla voor het eerst over de asbestproblemen bij bakkersovens. Inmiddels hebben veel bakkerijen hun ovens ontdaan van asbest of maatregelen genomen, om er zeker van te zijn dat er geen asbestvezels kunnen vrijkomen.

De uitzending van Zembla is vanavond om 21.15 uur op NPO 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl