Een kind in een ziekenhuis in Jemen EPA

VN-chef Ban Ki-moon is gechanteerd door bondgenoten van Saudi-Arabië, zeggen diplomaten tegen persbureau Reuters. Ban zou onder druk hebben besloten de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië te schrappen van een lijst van schenders van kinderrechten.

De Verenigde Naties plaatsten de coalitie vorige week op een zwarte lijst, omdat de landen kinderen zouden hebben gedood bij luchtaanvallen in Jemen. De maatregel werd gisteren teruggedraaid. Dat leidde tot veel kritiek van mensenrechtenorganisaties. Die spraken onder meer van "politieke manipulatie".

De VN verklaarde dat de coalitie van de lijst werd geschrapt omdat er nog een onderzoek loopt naar schendingen in Jemen. Maar tegen persbureau Reuters zeggen betrokken diplomaten dat Ban Ki-moon onder druk werd gezet door ministers van Arabische landen. "Er was sprake van chantage", zegt een bron die anoniem wil blijven.

Verkeerde beslissing

Saudi-Arabië zou hebben gedreigd de financiële steun aan VN-projecten stop te zetten en de hulp aan de Palestijnse gebieden in te trekken. De Saudische VN-ambassadeur zei gisteren dat de Verenigde Naties de coalitie nooit op de zwarte lijst hadden moeten zetten. "Dat was een verkeerde beslissing."

Volgens een VN-rapport is de coalitie, die wordt gesteund door de Verenigde Staten, verantwoordelijk voor ruim vijfhonderd omgekomen kinderen in Jemen. De landen zouden geregeld scholen en ziekenhuizen bombarderen.

Of de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië weer op de lijst wordt gezet als het onderzoek naar de schendingen is afgerond, wil de VN niet zeggen. "We zullen de uitkomsten bekijken en dan besluiten of we de lijst opnieuw aanpassen", zei een woordvoerder.

STER reclame