Protest bij het Duitse consulaat in Istanbul
NOS Nieuws

Turkse diplomaat op het matje vanwege uitspraken Erdogan

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een Turkse diplomaat op het matje geroepen. Na een stemming in de Bondsdag over de Armeense genocide noemde president Erdogan Duitse parlementsleden van Turkse komaf "de lange arm van terroristen" met "onrein bloed". Ook bondskanselier Merkel zei Erdogans uitspraken onbegrijpelijk te vinden.

Afgelopen donderdag stemde het Duitse parlement voor de erkenning van de Armeense genocide. Dat leidde tot boze reacties vanuit de Turkse overheid, die de dood van de 800.000 tot 1,5 miljoen Armeniërs niet als genocide wil erkennen. Turkije trok daarop zijn ambassadeur in Berlijn terug, waardoor er vandaag een Turkse diplomaat in zijn plaats op het ministerie van Buitenlandse Zaken moest verschijnen.

Bloedtest

Afgelopen weekend stelde Erdogan ook al een bloedtest voor om te controleren of de Duitse parlementsleden van Turkse komaf wel echt Turks waren. "Sommigen zeggen dat het Turken zijn, maar wat voor Turken?"

In het gesprek met de Turkse diplomaat is duidelijk gemaakt dat er in Duitsland geen enkel begrip is voor zulke uitspraken.

Bedreigingen

Naast kritiek vanuit de Turkse politiek krijgen de Duitse parlementsleden met Turkse wortels veel te maken met bedreigingen. Op internet circuleren posters waarop de parlementsleden als verraders worden neergezet.

Een van de parlementsleden met een Turkse achtergrond, Cem Özdemir van de Groenen, vertelde dit weekend dat er vanwege de vele bedreigingen inmiddels extra politieagenten voor zijn huis staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl