Neymar en zijn vader (links) verschijnen in februari voor de rechter om bewijs af te leveren
NOS Voetbal

Spaanse aanklager wil Neymar voor rechter krijgen

In navolging van Lionel Messi moet binnenkort mogelijk ook zijn Barcelona-teamgenoot Neymar voor de rechtbank verschijnen vanwege mogelijke belastingfraude. Spaanse aanklagers willen de Braziliaan voor de rechter brengen om zijn miljoenentransfer van Santos naar de Catalaanse club in 2013 te verantwoorden.

In verband met die zaak moest Neymar in februari al documenten afleveren bij het openbaar ministerie. Het OM zegt nu genoeg bewijzen te hebben verzameld om hem voor de rechter te krijgen.

De aanklagers willen Neymar, zijn vader, die tevens zaakwaarnemer is, de club FC Barcelona en toenmalig clubvoorzitter Sandro Rosell veroordelen voor corruptie. Als de zaak voor de rechter komt, kan Neymar een gevangenisstraf opgelegd krijgen van zes maanden tot twee jaar. Ook zou de moeder van de vleugelspeler veroordeeld kunnen worden, omdat zij financieel geprofiteerd zou hebben van de frauduleuze transfer.

Toenmalig voorzitter Sandro Rosell stapte op bij FC Barcelona vanwege de vermeende transferfraude

De zaak is aangespannen door investeringsfonds DIS, dat veertig procent van de transferrechten van Neymar in handen had in de tijd dat hij nog bij Santos speelde. DIS beweert te weinig geld te hebben ontvangen, omdat Neymar en FC Barcelona niet de juiste transfersom naar buiten hebben gebracht.

Bovendien zou een deel van het bedrag naar een maatschappij van de ouders van Neymar zijn gegaan en zouden Barcelona en de vleugelspeler een zogeheten voorcontract hebben getekend, wat andere clubs zou hebben belemmerd om hem te kopen. Volgens de Spaanse krant El Periódico zegt het openbaar ministerie vandaag dat er aanwijzingen zijn dat DIS schade heeft geleden bij de overgang van Neymar.

'Bewijs het maar'

De sterspeler moest in februari documenten inleveren om zijn onschuld, en die van zijn vader, aan te tonen. Dat raakte hem diep. "Mijn vader doet de boekhouding. Hij doet er alles aan zodat ik mij puur op het voetbal kan focussen. Maar wanneer je iemand van wie je houdt ziet lijden, dan doet dat pijn", zei Neymar destijds tegen het Braziliaanse Globo TV. "Voordat mensen onzin verkopen dat we van alles achterhielden, moeten ze maar eens met bewijs komen."

In eerste instantie werd naar buiten gebracht dat met de transfer van Santos naar FC Barcelona zo'n 57,1 miljoen euro gemoeid zou zijn. Daarvan was 40 miljoen voor het bedrijf van de vader van Neymar, 10,3 miljoen voor Santos en 6,8 miljoen voor DIS. Spaanse autoriteiten brachten later echter naar buiten dat met de transfer een bedrag van zo'n 83,3 miljoen gemoeid zou zijn. Het verschil - 26,2 miljoen - zou naar de familie van de 24-jarige speler en naar Santos zijn gegaan.

Tevens werd FC Barcelona aangeklaagd vanwege vermeende fiscale fraude. De huidige landskampioen maakte een vrijwillige belastingbetaling van 13,5 miljoen euro over. Toenmalig voorzitter Sandro Rosell stapte op vanwege de affaire.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl