Vrouwen delen informatiebrieven uit tijdens een campagne voor de werving van orgaandonoren
NOS Nieuws

Invoering automatisch donorsysteem voorlopig van de baan

Er komt voorlopig geen nieuw systeem voor donorregistratie. Het CDA geeft geen steun aan het voorstel van D66 om mensen nadrukkelijk te vragen orgaandonor te worden. In het plan zouden mensen als ze na herhaalde oproepen nog geen keuze gemaakt hebben, automatisch geregistreerd worden als donor.

PvdA, SP en GroenLinks steunen het voorstel, maar andere partijen vinden het plan een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht. VVD en PVV wezen tijdens een debat in maart op "het recht om niet te kiezen" en nu is ook het CDA tegen.

Het CDA is bang dat kwetsbare groepen, zoals analfabeten, orgaandonor worden zonder dat ze er bewust voor hebben gekozen. De partij vindt dat een te grote inbreuk op de onaantastbaarheid van het lichaam.

Teleurgesteld

Door het standpunt van het CDA is er op dit moment geen meerderheid in de Tweede Kamer en is het voornemen om iets aan de donorregistratie te doen voor deze regeerperiode van de baan.

Initiatiefnemer Pia Dijkstra (D66) is teleurgesteld over de beslissing van het CDA. Ze zegt dat ze nu op een andere manier wil kijken om het aantal geregistreerde donors omhoog te krijgen.

'Het is vooral teleurstellend voor de patienten om wie het gaat'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl