De drie gezochte RAF-leden op oude en nieuwe opsporingsfoto's
NOS Nieuws

Duitse politie waarschuwt voor nieuwe overvallen RAF-leden

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

Drie ex-leden van de Rote Armee Fraktion, die zich mogelijk in Nederland schuilhouden, hebben meer overvallen gepleegd dan tot nu toe gedacht. Dat zeggen de Duitse politie en justitie in een gezamenlijk persbericht.

Behalve van twee overvallen op geldtransporten wordt het trio nu ook verdacht van zes gewelddadige overvallen op supermarkten, tussen 2011 en begin dit jaar. Daarbij hebben ze bijna vier ton buitgemaakt. Toch zijn de voormalige terroristen volgens de politie vermoedelijk opnieuw in geldnood en kunnen ze opnieuw toeslaan.

Dna

De drie gezochte oud-RAF'ers zijn Ernst-Volker Staub (62), Daniela Klette (57) en Burkhard Garweg (47). Ze behoren tot de zogeheten derde generatie van de links-extremistische organisatie.

Het trio is op de vlucht sinds de laatste bomaanslag van de RAF in 1993. Op de plaats delict werd dna-materiaal van de drie gevonden. Dat heeft ze nu ook aan deze overvallen gelinkt. Bovendien is bij alle overvallen dezelfde voorbereiding en manier van werken toegepast. Zo zien de autoriteiten "opvallende overeenkomsten" bij de aanschaf van auto's en het uitwissen van sporen.

Als het mijn buren zouden zijn, zou ik ze wel herkennen.

Lid opsporingsteam over de gezochte ex-RAF'ers

De politie heeft geen idee waar de drie zich schuilhouden. De enige aanwijzing leidt naar Nederland. Een mobiele telefoon die door het trio ooit is gebruikt om in Duitsland een autohandelaar mee te bellen, werd in Nederland uitgeschakeld. Heel concreet is het spoor niet, geeft de openbaar aanklager die het onderzoek leidt toe. Een van de leden van het opsporingsteam zegt: "Het is alsof ze van de aardbodem zijn verdwenen. En dat is raar, want we hebben goed gelijkende opsporingsfoto's. Als het mijn buren zouden zijn, zou ik ze wel herkennen".

Het Openbaar Ministerie zegt net als vorige week dat er geen aanwijzingen zijn dat de drie in Nederland zitten.

Levensonderhoud

Er zijn geen aanwijzingen dat er bij de recente overvallen terroristische motieven in het spel zijn. Onderzoekers geloven dat de drie voortvluchtigen alleen uit zijn op geld, om in hun levensonderhoud te voorzien. Wel zijn de overvallen met kalasjnikovs zeer gewelddadig. Het drietal wordt dan ook gezocht voor poging tot moord. Als iemand ze ziet, raadt de politie aan om 112 te bellen, en ze in geen geval zelf te benaderen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat RAF-leden naar Nederland uitwijken om onder te duiken. In de 'hete herfst' van 1977, het hoogtepunt van hun terreur, had de RAF meerdere Nederlandse schuiladressen. De bloedigste confrontatie tussen RAF-leden en de Nederlandse politie deed zich dat najaar voor in Utrecht, toen RAF-lid Knut Folkerts agent Arie Kranenburg doodschoot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl