Koning en premier naar Bilderbergconferentie

Prinses Beatrix en prins Bernhard keren terug in Nederland na de Bilderbergconferentie van 1964 ANP

Koning Willem-Alexander en premier Rutte gaan naar de Bilderbergconferentie die van donderdag tot en met zondag wordt gehouden in Dresden. Prinses Beatrix zal er voor het eerst in jaren niet bij zijn. 

Willem-Alexander vergezelde zijn moeder in 2001 en 2008 naar de conferentie en gaat nu voor het eerst zonder haar. De deelnemers sluiten zich op in het luxueuze hotel Taschenbergpalais.

De koning en de premier zijn dus geen onbekenden op de Bilderbergconferentie, maar er zijn ook een aantal andere Nederlanders uitgenodigd. Opvallende namen op de gastenlijst zijn burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, Shell-topman Ben van Beurden, staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu en wethouder Ollongren van Amsterdam. De econoom Victor Halberstadt is aanwezig als lid van de organisatie.

De deelnemers worden door het organiserend comité uitgenodigd. Wie een uitnodiging krijgt weet dat hij door de organisatie als een invloedrijke figuur wordt gezien of als iemand die dat in de toekomst mogelijk wordt. 

Tussen vier muren

Op Bilderbergconferenties praten Europese en Noord-Amerikaanse staatshoofden en leiders uit de politiek, zakenleven, wetenschap en media over actuele wereldproblemen. Op de agenda voor dit jaar staan onder meer de vluchtelingencrisis, China, Rusland, het Midden-Oosten, de politieke en economische situatie in de VS, cybersecurity en technologische innovatie. 

De conferentie kwam in 1954, midden in de Koude Oorlog, voor het eerst bijeen. De initiatiefnemers, onder wie prins Bernhard, wilden de band tussen leiders uit Noord-Amerika en Europa versterken. Daarvoor was het van belang dat ze vrijuit en informeel van gedachten konden wisselen, zonder dat het de volgende dag in de krant zou staan. Om die reden worden er geen notulen gemaakt. De onderwerpen die aan de orde komen, worden sinds enkele jaren wel bekendgemaakt. 

De conferentie dankt zijn naam aan de locatie van de eerste bijeenkomst: het Bilderberg-hotel in Oosterbeek.