Een van de vorige week aangehouden verdachten wordt de rechtbank in Karlsruhe binnengebracht
NOS Nieuws

'Leden IS-terreurcel zaten in Nijmeegse vluchtelingenopvang'

Leden van een slapende cel van IS hebben in een vluchtelingenkamp in Nijmegen gezeten. Ze maken deel uit van een grotere groep, waarvan drie leden vorige week in Düsseldorf zijn gearresteerd. Dat schrijft de Franse krant Le Monde.

Het Openbaar Ministerie heeft het bericht gelezen, maar wil er verder weinig over kwijt. Een woordvoerder zegt alleen dat er in Nederland geen verdachten zijn opgepakt.

In totaal zou het gaan om twintig mannen, verdeeld over Nijmegen en Düsseldorf. Ze wachtten op een opdracht van IS om toe te slaan in Düsseldorf en zouden dan binnen 24 uur een aanslag kunnen plegen. Dat heeft een overgelopen jihadist verklaard tegenover de Franse politie.

Spijtoptant

De man, de 28-jarige Saleh A., stapte in februari uit eigen beweging naar de Franse politie om te waarschuwen voor aanslagen. Nederland en Duitsland zijn daarna op de hoogte gesteld, schrijft Le Monde.

Waarom de spijtoptant naar de politie stapte, is nog niet duidelijk. Hij zit nog in een Franse cel en wordt vermoedelijk binnenkort uitgeleverd aan Duitsland.

Hij verklaarde volgens Le Monde dat hij samen met een zekere Hamza C. aan het hoofd stond van de slapende cel en dat ze op instructies wachtten van ene Abu Dujana al-Tunisi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl