NOS Nieuws

Tandarts waarschuwt voor gaatjesvullende mondhygiënist

Tandartsen waarschuwen dat patiënten de dupe zijn van het voorstel van minister Schippers om eenvoudige gaatjes door de mondhygiënist te laten vullen. De Associatie van Nederlandse Tandartsen (ANT) schrijft in een brief aan de Kamer dat het plan kan leiden tot hogere zorgkosten, onnodige pijn en onzekerheid bij de patiënt die niet meer weet waar hij terechtkan.

Nu vult de mondhygiënist alleen gaatjes in opdracht van de tandarts. Maar minister Schippers van Volksgezondheid stuurt aan op een verruiming van de wet zodat mondhygiënisten zelfstandig, dus zonder overleg met de tandarts, eenvoudige gaatjes kunnen vullen.

De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten vindt het jammer dat de tandartsen zo'n brandbrief hebben gestuurd. Mondhygiënisten worden al tien jaar lang opgeleid om zelfstandig gaatjes te vullen, en zijn daartoe dus bevoegd, zegt Ellen Bol van de beroepsvereniging tegen de NOS.

Verdoving

Volgens ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes is de huidige praktijk ideaal: als tandarts en mondhygiënist onder één dak werken, kan de tandarts direct ingrijpen als de mondhygiënist op een probleem stuit bij het vullen van gaatjes.

Maar als mondhygiënisten met een eigen praktijk dat straks zelfstandig gaan doen, is er geen directe hulp "als de verdoving is uitgewerkt", aldus Vaartjes. Volgens hem eindigt het vullen van gaatjes in "een paar procent van de gevallen" in een zenuwbehandeling. "Wij houden minister Schippers persoonlijk verantwoordelijk als er straks patiënten de straat op worden gestuurd met ernstige kiespijn door bijvoorbeeld complicaties."

Dat gaat niet gebeuren, zegt Bol van de Vereniging van Mondhygiënisten. "Mondhygiënisten kennen hun eigen grenzen." Complicaties treden niet vaak op, aldus Bol. "Bovendien kan dat ook bij tandartsen gebeuren: bij het trekken van een verstandskies kan een complicatie ontstaan waardoor de patiënt naar de kaakchirurg moet worden verwezen."

Voorlichting

De tandartsen vrezen ook dat de preventieve taak van mondhygiënisten in het nauw komt als zij meer behandelingen mogen uitvoeren. Maar volgens Bol gaat gaatjes vullen bij kinderen juist prima samen met voorlichting geven over goed tandenpoetsen.

Als gevolg van de wetswijziging van Schippers zullen minder studenten voor tandheelkunde kiezen, terwijl er nu al een tekort aan tandartsen is, waarschuwt de tandartsenvereniging ten slotte. "Dat betekent in de toekomst nog minder tandartsen en meer buitenlandse tandartsen", aldus Vaartjes.

Mondhygiënisten moeten geen gaatjes vullen, vinden tandartsen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl