Een van de operatiekamers van het AMC
NOS Nieuws

AMC krijgt zwarte doos in operatiekamer

Het AMC in Amsterdam krijgt als eerste ziekenhuis in Nederland een zwarte doos in een van de twintig operatiekamers. Daarop worden alle gegevens bijgehouden en geanalyseerd, net als in vliegtuigen het geval is.

Met de komst van de zwarte doos moet de patiëntveiligheid worden verhoogd. Nu kijken chirurgen hun operaties nooit terug, terwijl daar wel veel van geleerd kan worden, zegt projectleider en chirurg Marlies Schijven.

"Er gebeurt veel in de operatiekamer, dus het logisch dat iedereen zich focust op zijn of haar eigen taak", zegt Schijven in het NPO Radio 1 Journaal. "Het is belangrijk dat we weten wat er op de ziekenhuiskamer gebeurt, zodat we dat gezamenlijk kunnen analyseren."

De zwarte doos, die in de praktijk bestaat uit aan elkaar gekoppelde computers, slaat alles op wat apparaten in de operatiekamer kunnen meten. Daarbij moet gedacht worden aan de bloeddruk, de temperatuur en de hartslag van een patiënt. Daarnaast worden video- en geluidsopnamen gemaakt.

Schijven spreekt van het 'internet of things' op de operatiekamer. "Het unieke zit hem in het combineren van al die gegevens. Van beweging van het OK-personeel, tot de temperatuur van de kamer, tot het bewegen van de deuren, tot de gegevens van de patiënt."

Medisch dossier

De gegevens worden niet in het medisch dossier van een patiënt gezet. Mocht er iets bij een operatie misgaan, dan kan een patiënt de data wel opvragen. De stemmen van het OK-personeel worden dan bijvoorbeeld vervormd.

Verder worden de video- en geluidsopnamen na twee dagen verwijderd. Volgens Schijven gebeurt dat om een veilige leeromgeving te creëren voor het operatieteam. "We doen dit om ervan te leren", zegt ze.

Ik zag zo veel dingen die ik beter had kunnen doen.

Bedenker van OK-zwarte doos, Teodor Grantcharov

Het systeem in de operatiekamer is bedacht door de Canadese chirurg Teodor Grantcharov. Hij begon tijdens zijn opleiding met het opnemen van zijn eigen operaties.

Grantcharov voelde zich naar eigen zeggen na afloop van de operaties vaak geweldig. "Maar als ik een paar dagen later terugkeek, was dat gevoel totaal anders. Ik zag zo veel dingen die ik beter had kunnen doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl