NH
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Rutte belooft Tokkie om af te zien van 'tokkie'

Premier Rutte heeft een man met de achternaam Tokkie een brief geschreven waarin hij belooft dat hij de term niet meer zal gebruiken als synoniem voor aso.

De man is het spuugzat dat zijn achternaam zo vaak in een negatieve context wordt gebruikt. Hij roept iedereen - de premier voorop- op om dat niet meer te doen, schrijft de regionale omroep NH.

De premier zegt die reactie te begrijpen. "Laat ik vooropstellen dat ik uw gevoelens heel goed begrijp. Het is gewoon niet leuk of prettig als je achternaam in een negatieve context wordt gebruikt. Het is absoluut niet mijn bedoeling u verdriet te doen. Ik zal uw achternaam niet meer gebruiken als typering voor mensen die in mijn ogen geen positieve bijdrage aan de samenleving leveren."

Lion Tokkie is blij met de brief van de premier: "Hij zegt impliciet dat hij spijt heeft. Excuses hoef ik niet te hebben, ik vraag vooral begrip. Niemand realiseert zich dat er een familie achter de term 'tokkie' zit. Ik was als de dood dat het als oneliner in de campagne voor de verkiezingen gebruikt zou gaan worden."

De naam Tokkie is sinds het uitzenden van een tv-documentaire over een asociale familie uit Amsterdam in 2003 een begrip in Nederland. De naam belandde zelfs als in het woordenboek met als betekenis 'asociale persoon'. De man die de brief heeft gekregen is geen directe familie van het gezin uit de documentaire.

Advertentie via Ster.nl