Gianluca Buonanno Facebook

Omstreden Italiaanse politicus verongelukt

time icon

In Italië is gisteren de omstreden rechtse politicus Gianluca Buonanno verongelukt. De reacties op zijn dood zijn wisselend. Er wordt om hem gerouwd, maar er zijn ook mensen die minder verdrietig zijn.

De 50-jarige Buonanno was lid van de separatistische partij Lega Nord en burgemeester van Borgosesia, in het noorden van Italië. Sinds juli 2014 was hij lid van het Europees Parlement.  

De politicus was gisteren samen met zijn vrouw op weg naar Varese in de regio Lombardije, toen hun auto in botsing kwam met een andere auto. Buonanno's vrouw raakte gewond en ligt in het ziekenhuis.

Buonanno kreeg bekendheid door zijn omstreden gedrag in het Italiaanse en het Europese parlement. In oktober schorste het Europarlement hem nadat hij de nazigroet had gebracht. Dat was de druppel voor voorzitter Schulz. Eerder droeg hij bij een bezoek van de Duitse bondskanselier Merkel aan het parlement een masker van haar en had hij eens een T-shirt aan met een afbeelding van Merkel met een hitlersnorretje.

Gianluca Buonanno draagt in het Europarlement een masker van Merkel AFP

Ruim twee jaar geleden schminkte Buonanno zijn gezicht zwart en adviseerde hij de Italianen om "een beetje donkerder te worden" als ze net zo goed behandeld wilden worden als de donkere immigranten.

In april 2014 zwaaide hij in het Italiaanse parlement met een dode vis om te protesteren tegen de Italiaanse immigratiepolitiek. Dat beleid zorgt ervoor dat het Italiaanse volk steeds armer wordt, stelde hij. "Zij kunnen straks alleen nog sardientje eten, terwijl de politiek aan de zeebaars zit." Zijn actie leverde hem ook toen een schorsing op.   

Vorig jaar beloofde hij inwoners van Borgosesia een bonus als zij een wapen zouden kopen om "zichzelf te verdedigen tegen criminelen".  

Eerder protesteerde hij in het Europees Parlement tegen sancties tegen Rusland.

'Geen sancties tegen Rusland', staat op het shirt van Buonanno AFP

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft op Twitter zijn medeleven betuigd. "Ik condoleer Matteo Salvini (partijleider Lega Nord, red.) met de tragische dood van Gianluca Buonanno."

Matteo Renzi
@matteorenzi
Ho appena fatto a @matteosalvinimi le condoglianze per la tragica scomparsa di Gianluca Buonanno. Rispetto davanti al dolore e alla morte
3 jaar geleden

Ook PVV-leider Geert Wilders heeft op Buonanno's dood gereageerd:

Geert Wilders
@geertwilderspvv
Gianluca Buonanno MEP Lega Nord - ENF - died in a car accident. My deepest condolences with this terrible loss.
3 jaar geleden

Er zijn op Twitter ook andersoortige reacties te vinden. Zo schrijft iemand dat Buonanno's dood de enige manier was om van hem af te komen. Een andere persoon noemt hem "een eikel".

Luca Salvatori
@Lucatt_
#gianlucabuonanno è semplicemente un coglione, stop
3 jaar geleden

STER Reclame