'Fransman wilde aanslagen plegen bij EK voetbal'

De Fransman die vorige maand met een grote partij wapens werd aangehouden aan de Pools-Oekraïense grens wilde in Frankrijk aanslagen plegen tijdens het EK voetbal, zegt de Oekraïense veiligheidsdienst SBU.

De dienst heeft de aanhouding bevestigd. Ze kwamen de man eind vorig jaar op het spoor in Oost-Oekraïne. Hij deed zich voor als een vrijwilliger die tegen Russische separatisten wilde meevechten. 

In werkelijkheid was hij op zoek naar wapens. Hij kocht vijf machinegeweren, pantsergranaten, 125 kilo springstof en ander militair materieel. Toen hij via Polen de EU wilde binnengaan, werd hij aangehouden. Op beelden van de SBU is te zien dat er iemand bij hem was, maar daarover is niets gezegd.

Ultra-nationalist

De identiteit van de man is niet bekendgemaakt. Volgens de SBU is hij een ultra-nationalist die zich tegen immigratie, de islam en globalisering wil verzetten. Hij zou bezig zijn geweest met de voorbereiding van vijftien aanslagen. Doelwitten waren volgens de SBU onder meer een moskee, een synagoge, een belastingkantoor, bruggen en spoorlijnen.

De Franse omroep M6 meldde dat de woning van de man is doorzocht. Daar zouden onder meer explosieven zijn gevonden en T-shirts met symbolen van een extreem-rechtse groepering.

Het EK voetbal begint vrijdag. Om terreuraanslagen te voorkomen, worden 90.000 veiligheidsmensen op de been gebracht.

STER reclame