NOS Nieuws

'Air France-KLM doet veel te weinig om staking te voorkomen'

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft scherpe kritiek geuit op de directie van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. Volgens VNV-president Verhagen doet de top van Air France, zustermaatschappij van KLM, veel te weinig om de aangekondigde staking van de piloten te voorkomen.

"De directie heeft de controle over het bedrijf verloren", zegt Verhagen in De Telegraaf. De Franse piloten willen onder meer tijdens het EK voetbal, dat vrijdag begint, het werk neerleggen. Air France-topman Frédéric Gagey zei donderdag tegen persbureau Reuters dat hij niet bang is voor de werkonderbreking. "Mensen kunnen de auto of de trein pakken", zei hij.

Ongecontroleerde muiterij

Die reactie schiet bij Verhagen in het verkeerde keelgat. "Het lijkt alsof er ongecontroleerde muiterij is uitgebroken. Er moeten afspraken worden gemaakt met de vakbonden, maar ik zie heel weinig beweging vanuit het management."

Verhagen pleit voor grondige hervormingen bij Air France-KLM. "Het wordt tijd dat er een nieuwe bestuursvoorzitter aantreedt en ingrijpt. Dit kan zo niet doorgaan. Het lijkt wel alsof ze bij Air France-KLM denken dat er helemaal niets te doen is aan de staking."

In Frankrijk wordt al weken geprotesteerd tegen de invoering van een nieuwe arbeidswet, die het voor werkgevers makkelijker moet maken om personeel te ontslaan. Onder meer in de oliesector werd het werk neergelegd, met grote benzinetekorten tot gevolg. Eerder werden ook al kerncentrales stilgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl