1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Libië: wij nemen geen vluchtelingen terug

Libië is niet van plan vluchtelingen die vanuit dat land naar Europa oversteken, terug te nemen. In een vraaggesprek met de Duitse krant Welt am Sonntag zegt de Libische premier Fayez Sarraj dat Europa naar een aanpak moet zoeken om de vluchtelingen terug naar hun vaderland te sturen. 

De premier van de nieuwe Libische eenheidsregering voelt niets voor afspraken zoals de Europese Unie eerder met Turkije maakte over het terugnemen van vluchtelingen. "Ze kunnen hier niet wonen", benadrukt hij. 

Kampen

Sinds de Balkanlanden hun grenzen hebben gesloten voor vluchtelingen, probeert het merendeel van hen met mensenhandelaren vanaf de Libische stranden per boot naar Italië te komen. Vorig jaar kwamen er 150.000 migranten vanuit Libië naar Europa. Dat aantal zal naar verwachting dit jaar sterk stijgen. 

Eerder berichtten Duitse media dat de EU met Libië spreekt over opvangkampen voor de vluchtelingen in Libië zelf. Naar verluidt wachten in Libië een half miljoen vluchtelingen op een kans om de Middellandse Zee over te steken. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl