Oefening van Poolse militairen
NOS Nieuws

Polen zoekt 35.000 burgers voor vrijwilligersleger tegen Russische agressie

Polen begint in september met de werving van 35.000 burgers voor een aparte militaire eenheid. De spanning met Rusland is de aanleiding voor de oprichting van zo'n paramilitaire organisatie, schrijft de BBC. Het krijgsmachtonderdeel gaat de burgers trainen in militaire vaardigheden en ze bewapenen.

Volgens minister van Defensie Macierewicz zijn de hoogste functies binnen deze zogeheten Territoriale Verdedigingsmacht al ingevuld. Polen wil met dit onderdeel voorkomen dat Rusland op eenzelfde manier verdeeldheid gaat zaaien als in Oost-Oekraïne is gebeurd.

In april kondigde Polen al aan dat het land zijn defensie wil versterken vanwege de onrust in Oekraïne. Zo worden miljarden euro's gestoken in de vervanging van oud materieel dat voor het grootste deel nog stamt uit de communistische tijd.

Onrust in de regio

De annexatie van de Krim door Rusland en het oproer van pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne in 2014 hebben geleid tot veel onrust bij de buurlanden die ooit onderdeel uitmaakten van het Oostblok.

Die onrust is versterkt doordat Rusland Iskander-M raketten heeft geplaatst in Kaliningrad, een gebied dat is ingeklemd tussen Polen en Litouwen. De raketten kunnen worden voorzien van een nucleaire lading.

Aanwezigheid NAVO

Ook de NAVO is bezig met de versterking van de militaire aanwezigheid in Polen. In het oosten komt een bataljon - een zelfstandige gevechtseenheid- voor de verdediging tegen mogelijke aanvallen van Rusland.

De drie Baltische buurstaten Estland, Letland en Litouwen krijgen elk ook een NAVO-bataljon. Dat betekent dat er in totaal zo'n 4.000 militairen in de regio bijkomen.

Het definitieve besluit wordt genomen op de NAVO-top in Warschau, op 8 en 9 juli. De militairen worden geleverd door verschillende NAVO-landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl