Richèl Hogenkamp, Raemon Sluiter en Kiki Bertens vorig jaar bij de NK
NOS Sport

'Kiki heeft hartstikke veel zelfvertrouwen'

Het is eigenlijk de bedoeling dat Richèl Hogenkamp dit tennisseizoen samen met Kiki Bertens en coach Raemon Sluiter optrekt. Maar op het moment dat Bertens op Roland Garros het voorlopige hoogtepunt van haar carrière beleeft, vertoeft de Doetinchemse in Marseille voor een ITF-toernooi.

De tv en de computer boden gelukkig - zij het met haperingen - uitkomst en dus kon ook Hogenkamp er getuige van zijn hoe haar maatje in twee sets afrekende met de Zwitserse Timea Bacsinszky en zich bij de laatste vier nestelde. "Dit is fantastisch voor Kiek en Rae. Ik ben vooral heel blij voor Kiek", zegt Hogenkamp.

De zege kwam niet zonder slag of stoot tot stand, had ze gezien. "Vooral die eerste set was natuurlijk onwijs spannend. Bacsinszky serveerde op 5-4 voor de set en stond daarvoor ook al een keer een break voor. Die set had net zo goed Bacsinszky's kant op kunnen gaan."

Steeds wanhopiger

"Maar in die tweede set had ik er wel een goed gevoel over. Je zag dat Bacsinszky steeds wanhopiger werd, terwijl Kiki steady was. De enige vraag was of ze het fysiek zou kunnen volhouden. Gelukkig pakte ze die 5-2 nog, waardoor Bacsinszky niet meer in de set terug kon komen."

Bertens bereikt halve finales Roland Garros

In de halve finales wacht Serena Williams, titelverdedigster en de nummer één van de wereld. Sowieso al een zware opgave, maar nu speelt de kuit ook nog eens op.

"Ik heb Kiek gesproken en het is inderdaad afwachten hoe die kuit zich houdt. Maar ik heb de kwartfinale van Serena ook gezien en dat was de eerste wedstrijd in Parijs waarin ik haar niet overtuigend vond spelen. Ze liep weer, zoals zij dat als geen ander kan, enorm over de baan te sjokken en te zeuren."

Ongeloof

Ze acht Bertens dan ook niet bij voorbaat kansloos. "Het is afwachten hoe Kiki er fysiek voorstaat, maar ze heeft hartstikke veel zelfvertrouwen. Logisch, na de reeks die ze heeft neergezet. Ze was superblij met de overwinning in de kwartfinales. Maar er was ook ongeloof, merkte ik. Dat vind ik wel mooi om te zien: hoe verbaasd ze eigenlijk zelf is over de resultaten die ze heeft neergezet."

Kiki Bertens en Richèl Hogenkamp in de Fed Cup

En wie weet wat er nog meer in het vat zit. "Serena blijft natuurlijk Serena, daar win je niet zomaar even van. Maar ik zou zeggen: lekker fris beginnen, verstand op nul proberen te houden, gewoon genieten en alles geven. Dat is het enige wat je kunt doen, denk ik."

Wildcard voor Rosmalen

Ondertussen was er ook goed nieuws voor Hogenkamp zelf: ze heeft een wildcard ontvangen voor het grastoernooi in Rosmalen van volgende week. Het wordt haar debuut in het hoofdschema van het Brabantse evenement, waar ze al vier keer in de kwalificaties sneuvelde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl