NOS Nieuws

Schrijfster Esther Verhoef wint Gouden Strop

Esther Verhoef schrijft beste Nederlandstalige thriller

Schrijfster Esther Verhoef heeft de Gouden Strop gewonnen voor haar boek Lieve mama. Het is een prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het jaar.

In Lieve mama wordt een overval gepland op het huis van een succesvol zakenman en zijn gezin. "Niets is wat het lijkt in deze thriller", schrijft de jury. "De grootste verdienste van Verhoef is de manier waarop ze dit verhaal laat uitdijen zonder de grip te verliezen."

Het is het best verkochte boek van 2015; er gingen ruim 125.000 exemplaren over de toonbank.

Schaduwprijs

Aan de Gouden Strop is een bedrag verbonden van 10.000 euro. Daarnaast krijgt Verhoef een sculptuur gemaakt door Marianne van den Heuvel.

De prijs werd uitgereikt op de avond van het Spannende Boek. Voor zijn boek Lieve edelachtbare won Max van Olden de Schaduwprijs, voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut.

Vijfde nominatie

Het is de eerste keer dat Verhoef de Gouden Strop wint. Vier keer eerder werd ze genomineerd. De eerste keer was in 2004 voor het boek Onrust.

Anderen genomineerden waren Michael Berg met Het meisje op de weg, Drone geschreven door Bart-Jan Kazemier en Hilde Vandermeeren met Stille grond.

Vorig jaar ging de prijs naar de Vlaming Jo Claes voor het boek De mythe van Methusalem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl