De rente van een aflossingsvrije hypotheek komt sinds een paar jaar niet meer in aanmerking voor aftrek
NOS Nieuws

Banken waarschuwen voor aflopen aflossingsvrije hypotheek

Huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek kunnen voor een vervelende verrassing komen te staan. Wanneer die afloopt, kunnen bij een nieuwe hypotheek de maandlasten fors hoger komen te liggen, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten kan nog wel, maar de kosten daarvoor stijgen flink. Door nieuwe regels komt deze hypotheekvorm niet meer in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrekregeling. Om daarvan gebruik te kunnen maken, moet er minstens 50 procent van de waarde van de woning afgelost worden. Daardoor stijgen de maandelijkse lasten waarschijnlijk ook en kunnen mensen in de financiële problemen komen.

Aflossen of sparen

Volgens De Nederlandsche Bank heeft 35 procent van de huiseigenaren een volledige aflossingsvrije hypotheek. De meeste mensen zullen niet in de problemen komen, omdat de waarde van hun huis fors is gestegen sinds het afsluiten van hun hypotheek. Maar er zijn ook huizenbezitters die een relatief hoge hypotheek hebben ten opzichte van de waarde van hun huis.

De NVB adviseert die laatste groep om nu al maatregelen te nemen door periodiek af te lossen of te sparen. Banken willen hun klanten gaan benaderen om na te gaan welke maatregelen ze eventueel moeten nemen om niet in de problemen te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl