NOS Nieuws

Vanmiddag te zien boven bijna heel Nederland: de JSF

Vier je vakantie op Terschelling of breng je een bezoek aan de Deltawerken in Zeeland? Dan kun je straks de F-35 van Defensie zien overvliegen. De nieuwe straaljager maakt namelijk vanmiddag een rondvlucht langs Nederlandse trekpleisters en de belangrijkste luchtmachtbasissen.

Om 15.30 uur stijgt een JSF op vanaf Vliegbasis Leeuwarden, waarna hij onder meer over Urk, Breda, Amsterdam en Texel vliegt. Ook doet hij Vliegbasis Volkel en Vliegbasis Gilze-Rijen aan. Rond 17.00 uur landt het vliegtuig weer in Leeuwarden.

De F-35 zal op zo'n 400 meter hoog vliegen. Bij de luchtmachtbasissen zelfs nog lager. Ook de vliegsnelheid zal een stuk lager zijn dan normaal.

Richttijden rondvlucht F-35

Defensie wil op deze manier het Nederlandse publiek kennis laten maken met de straaljager. Onlangs landden er voor het eerst twee F-35-toestellen op Nederlandse bodem, op Vliegbasis Leeuwarden. De toestellen komen uit de VS en zijn hier voor zogeheten belevingsvluchten.

Het doel van die vluchten is om bewoners rond de militaire vliegvelden van Leeuwarden en Volkel te laten horen hoeveel geluid de JSF produceert. Uit recente metingen blijkt dat de F-35 nauwelijks meer geluid maakt dan de F-16.

Nederland heeft 37 Joint Strike Fighters besteld. De eerste toestellen komen in 2019 naar Leeuwarden; drie jaar later komen er ook toestellen op de basis in Volkel. Vijf F-35's blijven in de Verenigde Staten voor trainingsmissies. Met het project is ruim 5 miljard euro gemoeid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl