Geld dat in beslag is genomen door de FIOD Openbaar Ministerie

De FIOD heeft gisteren en vandaag invallen gedaan op tien locaties van zes bedrijven die worden verdacht van betrokkenheid bij wereldwijde oplichting met brieven. Er werden onder meer bedrijfspanden en huizen doorzocht.

De bedrijven beheren volgens het OM postbussen die gebruikt werden voor oplichting. Honderdduizenden mensen wereldwijd zouden valse brieven hebben ontvangen in een poging ze op te lichten. 

De hoofdverdachten in het internationale onderzoek zitten waarschijnlijk niet in Nederland. De zes bedrijven zouden alleen een faciliterende rol hebben gespeeld.

Geldbedrag gewonnen

In de brieven werden mensen met hun naam aangeschreven. Er werd verteld dat ze een geldbedrag of een cheque hadden gewonnen, maar deze nog niet hadden geclaimd. Om het geld zogenaamd over te kunnen maken, moest de ontvanger van de brief eerst een geldbedrag van tussen de 20 en 45 euro opsturen naar een postbus in Nederland.

In totaal worden in de brieven zo'n 300 verschillende postbusnummers in Nederland genoemd. De zes Nederlandse bedrijven zouden de postbussen beheren en leeghalen. Volgens het OM mochten zij een deel van het geld dat werd verstuurd door de slachtoffers vermoedelijk houden.

OM: mensen moesten geld sturen om een grote prijs te incasseren

Het totale schadebedrag loopt waarschijnlijk in de miljoenen. Justitie in de Verenigde Staten heeft namens de slachtoffers daar een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder.

Bij de invallen in Amsterdam, Heerlen, Utrecht, Wijk bij Duurstede, Hoorn en Drechterland zijn onder meer brieven, horloges, cheques, kunst, auto's en een half miljoen euro contant geld in beslag genomen. 

STER reclame