Frankrijk kondigt noodtoestand af wegens wateroverlast

1/5 AFP
2/5 AFP
3/5Brandweer van Nemours evacueert inwoners Reuters
4/5 AFP
5/5 AFP

President Hollande heeft de noodtoestand afgekondigd in gebieden in Frankrijk die het zwaarst zijn getroffen door de regen. Dat betekent dat er geld beschikbaar komt voor noodhulp. 

Delen van Frankrijk hebben net als Duitsland te maken met grote wateroverlast. Vooral in de omgeving van Parijs staan huizen en straten blank. In het plaatsje Souppes-sur-Loing, 80 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad, verdronk een 86-jarige vrouw in haar woning.

Vanwege de overstromingen zijn al 5500 mensen geëvacueerd. De autoriteiten verwachten dat nog meer mensen vanwege het hoge water hun huis moeten verlaten. 25.000 mensen zitten zonder stroom.

Louvre

Het centrum van de plaats Nemours ten zuidoosten van Parijs staat blank. De brandweer heeft met bootjes mensen naar droger gebied gebracht. In Parijs zijn vanwege de hoge waterstand van de Seine de straten langs de rivier voor al het verkeer afgesloten. Museum het Louvre is vandaag en morgen dicht om kunstwerken in veiligheid te brengen als dat nodig is. Ook het Musée d'Orsay aan de overkant is dicht en werkt aan een noodplan.

De kade van de Seine vanochtend Ron Linker / NOS

Een zijrivier van de Seine, de Loing, heeft de hoogste waterstand sinds 1910 bereikt. Het Franse meteorologisch instituut heeft intussen gewaarschuwd voor overstromingsgevaar in het stroomgebied van de Loing en in het grensgebied met Duitsland.   

België

Ook België kampt nog steeds met flinke wateroverlast. In Belgisch Limburg en rond Luik zijn tal van mensen geëvacueerd. Beekjes en riviertjes kunnen door de voortdurende regen het regenwater niet meer afvoeren. In verschillende gemeenten zijn straten en woningen ondergelopen. 

Het treinverkeer van Belgisch Limburg naar Brussel is voorlopig stilgelegd.  

Een paar dagen geleden concentreerde de wateroverlast zich vooral in Vlaanderen en de Kempen. De hulpdiensten in Antwerpen hadden bijvoorbeeld gisteren nog hun handen vol om mensen te helpen die in problemen waren gekomen door het hoge water. De gemeente heeft gezegd dat iedereen met waterschade aanspraak kan maken op het rampenfonds van de stad. 

STER Reclame