Een gaswinningslocatie van de NAM bij het Groningse dorp 't Zandt
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Groningen wil parlementaire enquête over gaswinning

De Provinciale Staten in Groningen roepen de Tweede Kamer op een parlementaire enquête te houden over de gaswinning. Het merendeel van de Groningse partijen wil meer duidelijkheid over de gaswinning door de NAM in de provincie.

De enquête is een voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD). "De onderste steen in dit dossier moet boven", zegt Statenlid Voerman tegen RTV Noord.

Voerman wordt gesteund door andere Statenleden, al vinden die dat een enquête niet ten koste mag gaan van het herstelprogramma. "De prioriteit moet uiteindelijk liggen bij het verlagen van de gaswinning en het oplossen van de problemen", zegt SP-Statenlid Beckerman.

Geen meerderheid

Het is maar zeer de vraag of zo'n enquête er echt komt. In de Tweede Kamer hebben partijen als de Partij voor de Dieren en GroenLinks er al voor gepleit, maar er is geen meerderheid.

Regeringspartij PvdA is tegen. "We moeten de problemen van Groningers nu oplossen. Een parlementaire enquête is daar niet het meest geschikte instrument voor", zegt Kamerlid Jan Vos.

Huizenmarkt verstoord

Ruim 180.000 huizen in Groningen zijn samen een miljard euro in waarde gedaald door aardbevingen. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bleek daarnaast dat de huizenmarkt in de hele provincie ernstig is verstoord door de aardbevingen.

Onlangs bepaalde minister Kamp dat de NAM niet meer gas mag winnen in de provincie.

Advertentie via Ster.nl