AFP
NOS Nieuws

Nederlandse gevangene wint rechtszaak tegen Belgische staat

De Nederlandse gevangene die de Belgische staat had aangeklaagd om een betere behandeling te eisen, heeft zijn zaak gewonnen. De rechtbank in Brussel heeft de Belgische staat een dwangsom opgelegd.

De Nederlander zit vast in de gevangenis in Vorst en is de dupe van de al weken durende staking onder cipiers. Hij komt zijn cel bijna niet meer uit, kan nauwelijks douchen en ook maaltijden schieten erbij in.

1500 euro

De rechtbank heeft nu bepaald dat de Belgische staat moet voldoen aan drie eisen. Zo moet de man drie maaltijden per dag krijgen en toegang krijgen tot een arts. Verder moet hij kunnen worden bezocht door een commissie die toezicht houdt op de omstandigheden in de gevangenis.

Als België zich niet houdt aan de voorwaarden, moet het een bedrag betalen dat kan oplopen tot 1500 euro per dag.

Nog zes Nederlanders

De gevangenisstakingen in België hebben de afgelopen weken geleid tot honderden soortgelijke rechtszaken. Zo'n 400 keer is een gevangene een dwangsom toegezegd.

Advocaat Alexander Hamels, die de Nederlander bijstaat, is door nog zes Nederlanders benaderd om een proces tegen de Belgische staat te beginnen. Deze vijf zitten vast in de Lantin-gevangenis bij Luik en ook daar zouden de leefomstandigheden ernstig te wensen overlaten.

Impasse

Ondertussen zit het overleg tussen minister Geens van Justitie en de Franstalige cipiersbonden nog steeds muurvast. Overleg leverde vandaag opnieuw niets op, melden Belgische media. Overmorgen wordt verder gepraat.

Door de impasse duurt de staking in de Waalse en Brusselse gevangenissen, waaronder Vorst en Lantin, nu al 36 dagen. Veel cipiers in Vlaamse gevangenissen zijn alweer een tijdje aan het werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl