EPA

Het is vrijwel zeker dat Duitsland vanaf morgen de Armeense genocide officieel erkent. "Zo'n 80 procent van de parlementsleden zou voor erkenning zijn", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek.

Morgen stemt het Duitse parlement over de erkenning van de genocide. De motie voor de resolutie is ingediend door de combinatie CDU/CSU, de SPD en de Groenen. Die partijen samen beslaan bijna de hele Bondsdag.

Intimidatie

"Toch is er in Duitsland veel druk uitgeoefend om de resolutie niet aan te nemen", zegt Van de Hulsbeek. Vooral vanuit de Turkse gemeenschap wordt er gelobbyd. "Dat gaat van onschuldig brieven schrijven tot echte intimidatie, vooral gericht tegen parlementsleden die een Turkse achtergrond hebben."

In tal van Duitse steden waren vorig weekend demonstraties tegen het voorgenomen Bondsdag-besluit. "We willen niet beschuldigd worden van volkerenmoord", zei de 23-jarige Özlem Aydogan zaterdag bij een betoging in Berlijn. "Liever blijven we gewoon vrienden met de Duitse volk." Anderen vinden dat het parlement zich niet moet uitspreken over de kwestie. "Zoiets moet de rechter doen."

Ook vanuit Turkije klinkt een tegengeluid. "Gisteren heeft president Erdogan al gezegd dat de erkenning van de genocide de relatie tussen Turkije en Duitsland op alle vlakken zou beschadigen.

Vandaag zei premier Yildirim dat een erkenning de grootste belediging en het grootste onrecht is dat je het Turkse volk kunt aandoen."

Merkel moet wel voor stemmen, wil ze niet opnieuw het verwijt krijgen onder de plak te zitten bij Erdogan.

Correspondent Judith van de Hulsbeek

De Duitse bondskanselier Merkel is morgen niet bij de stemming aanwezig. Volgens Duitse media heeft zij vandaag al haar stem uitgebracht en voor erkenning gestemd.

Het onderwerp is bij Merkel niet geliefd, zegt Van de Hulsbeek. "Ze heeft het onderwerp lang vermeden en deed er achter de schermen alles aan om de stemming uit te stellen. Dat is niet gelukt." Volgens Van de Hulsbeek kon ze bijna niet anders dan voor de resolutie stemmen. "Anders zou ze opnieuw het verwijt krijgen onder de plak te zitten bij Erdogan."

Dat verwijt kreeg Merkel toen ze de weg vrijmaakte voor een strafrechtelijk onderzoek naar de Duitse komiek Jan Böhmermann. De Turkse regering had om zo'n onderzoek gevraagd, nadat Böhmermann in een satirisch tv-programma een gedicht had voorgelezen waarin hij onder meer zei dat Erdogan een klein geslacht heeft en seks met geiten had.

STER reclame