Iker Casillas hield 51 keer de nul in de Champions League EPA

De 24 landen die vanaf 10 juni in Frankrijk gaan strijden om de Europese titel hebben hun definitieve selecties ingeleverd. Grote namen zijn afgevallen, routiniers kunnen hun imposante interlandloopbaan extra glans geven en een handvol jonge spelers mag dromen van een debuut op Euro 2016. Alle reden om enkele opvallende statistieken, verrassende cijfers en leuke weetjes op een rij te zetten. 

Iker Casillas is de meest ervaren international op het EK voetbal in Frankrijk. De doelman van FC Porto en Spanje heeft 166 interlands achter zijn naam staan. In totaal zijn er 23 spelers met meer dan 100 interlands achter hun naam. Tot dat elitegezelschap behoren onder anderen Gianluigi Buffon (157), Cristiano Ronaldo (125), Zlatan Ibrahimovic (112), Wayne Rooney (110) en Andrés Iniesta (107).

Maar er zijn ook spelers die met een blanco cv naar het EK komen: 10 van de 552 spelers die naar Frankrijk afreizen, kunnen hun interlanddebuut maken.

De jongste en de oudste

Marcus Rashford, de spits die het voorbije seizoen onder Louis van Gaal zijn debuut maakte bij Manchester United, is de jongste EK-deelnemer. Op de eerste dag van het EK is hij 18 jaar en 223 dagen oud.

Gábor Király is de oude rot in het gezelschap. De doelman van Hongarije is op 10 juni 40 jaar en 70 dagen oud. Ter illustratie: toen Király op 25 maart 1998 zijn debuut maakte in de Hongaarse nationale ploeg was Rashford vijf maanden oud.

Spelers zonder interland achter hun naam

NaamLand
Christian KabaseleBelgië
Samuel UmtitiFrankrijk
Benoît CostilFrankrijk
Barnabás BeseHongarije
Stefano SturaroItalië
Roman NeustädterRusland
Sergio RicoSpanje
Lucas VázquezSpanje
Harun TekinTurkije
Mikita SjevtsjenkoOekraïne

Top-5 meest ervaren spelers op EK

NaamLandInterlands
Iker CasillasSpanje166
Gianluigi BuffonItalië157
Robbie KeaneIerland143
Anatoli TimoshchukOekraïne142
Shay GivenIerland133

Met twaalf EK-gangers zijn Juventus en Liverpool de clubs die zich hofleverancier van het EK voetbal mogen noemen. Ook Tottenham Hotspur (11) en Manchester United (10) leveren veel spelers. Engeland is van alle landen het sterkst vertegenwoordigd op de Franse velden. Liefst 97 spelers komen uit in de Premier League en nog eens 29 spelers verdienen hun brood bij een club in het Championship, het tweede niveau in Engeland.

Süper Lig overtreft Primera División

De Duitse Bundesliga staat met 57 afgevaardigden op de tweede plaats, nog voor de Italiaanse Serie A, dat 52 acteurs levert. Opvallend is dat de Turkse Süper Lig meer spelers (36) aflevert dan de Spaanse Primera División (34). Er is maar één nationale ploeg die met louter spelers uit de eigen nationale competitie op het EK meedoet: Engeland. 

Noord-Ierland, Ierland, IJsland en Wales zijn de enige landen met geen enkele speler uit de nationale competitie. Bij Wales komt dat ook omdat Swansea City in de Engelse Premier League speelt.

Opvallend feit: de geboortestad die de meeste spelers aanlevert op het EK is Reykjavik. Van vijftien EK-voetballers stond de wieg in de hoofdstad van IJsland.  

Meeste spelers per club

ClubSpelers op EK
Juventus12
Liverpool12
Tottenham Hotspur11
Manchester United10
FC Barcelona9
Real Madrid9
Fenerbahçe9
Bayern München9

Er zijn ook spelers die niet op het EK actief zijn vanwege blessures of omdat ze gewoon buiten de boot zijn gevallen. Zo laat de Spaanse bondscoach Vicente del Bosque Diego Costa, Fernando Torres en Juan Mata thuis. 

België moet het doen zonder de geblesseerde aanvoerder Vincent Kompany. En de Duitser Marco Reus moet net als twee jaar geleden vanwege een blessure een eindtoernooi missen. Van al die spelers die niet gaan, is een indrukwekkend elftal te maken. 

Elftal der afwezigen EK 2016 NOS

STER reclame