Hoog waterpeil bij Deventer (archieffoto)
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Hoog waterpeil in Nederland door regen in Duitsland

De hevige regenval in Duitsland heeft ertoe geleid dat het waterpeil in verschillende rivieren in Nederland extreem hoog staat. Daardoor kunnen laaggelegen uiterwaarden langs de Rijn, Waal, Lek en IJssel onder water lopen.

Rijkswaterstaat denkt dat er morgenochtend een waterstand wordt gemeten van 12 meter boven NAP. Het hoogste punt wordt een dag later verwacht. Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat het waterpeil in de Rijn dan nog een halve meter hoger ligt.

Om het water in de Rijn beter te kunnen afvoeren zijn de stuwen bij Driel geopend. Ook gebeurt dat in de Nederrijn bij Amerongen en de Lek bij Hagestein.

Ongewoon

Momenteel worden de uiterwaarden veel gebruikt voor landbouw, veeteelt, campings en festivals. Volgens RTV Utrecht heeft Rijkswaterstaat deze gebruikers ingelicht over het hoge water. Ook waterschappen zijn bijgepraat.

Het hoge waterpeil in de rivieren is ongewoon in deze tijd van het jaar. Omroep Gelderland memoreert dat daarvan in juni 2013 voor het laatst sprake was. Het water kwam toen tot 13,62 meter boven NAP. Andere zomers met hoge waterstanden in de Rijn waren 1970 en 1983.

Advertentie via Ster.nl