ANP
NOS Nieuws

Binnenhof 5,5 jaar dicht nog steeds het meest kansrijk

De kans is nog steeds het grootst dat het hele Binnenhof 5,5 jaar dichtgaat voor een renovatie. Een meerderheid in de Tweede Kamer is het eens met het kabinet dat de beste optie is om de verbouwing in een keer te doen en dus alle gebouwen tegelijk te sluiten. Dat zou het goedkoopst en het meest efficiënt zijn. De kosten worden geraamd op 475 miljoen euro.

Minister Blok zei eerder dat ook een variant haalbaar is dat de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken al na tweeënhalf jaar terugkeren naar het Binnenhof, maar dan zou de Tweede Kamer bijna een jaar langer op een andere locatie moeten blijven.

Geen garanties

De meerderheid vindt die optie wel bespreekbaar, maar alleen als de periode wordt bekort dat de Tweede Kamer langer elders moet vergaderen. Blok zei daarover dat garanties niet te geven zijn en dat er gedegen onderzoek is gedaan.

Een deel van de Kamer wil dat het kabinet ook de mogelijkheid openhoudt dat eerst de Eerste Kamer wordt verbouwd en pas daarna de Tweede, maar volgens Blok kost dat veel meer en hij wees dat van de hand.

Grote Kerk

De minister wil tijdens de verbouwing Prinsjesdag gewoon in de Ridderzaal blijven houden. De koning zou dan de Troonrede op de gebruikelijke plaats kunnen uitspreken. Verder zouden op het Binnenhof geen plechtigheden worden gehouden en er zou ook geen publiek bij zijn.

De VVD opperde om de Troonrede dan tijdelijk in de Grote Kerk uit te spreken. Dat zou tijdwinst voor de verbouwing opleveren en bovendien zouden er dan ook toeschouwers bij kunnen zijn.

Blok ziet daar niet veel in; hij benadrukte dat het houden van de Troonrede in de Ridderzaal maar een week tijdverlies per jaar kost. Hij wacht het oordeel van de Kamer hierover af.

Oldenbarnevelt

De minister blijft ertegen om de grafkelder onder het Binnenhof te openen, zoals de SP had gevraagd. In 1619 werd raadpensionaris Van Oldenbarnevelt onthoofd en bijgezet in de grafkelder onder de toenmalige Hofkapel.

Onduidelijk is of het lichaam van Van Oldenbarnevelt nog steeds op die plaats ligt en de SP wil de verbouwing aangrijpen om daar zekerheid over te krijgen. Blok vindt dat grond waar mogelijk archeologische vondsten in zitten in principe niet moet worden verstoord.

Verbouwing Binnenhof

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl