NOS Nieuws

Primeur: eerste visarend(en) in Nederland geboren

Voor het eerst in Nederland zijn visarenden geboren

In de Biesbosch zijn vandaag een of meerdere jonge visarenden uit hun ei gekropen. Volgens Staatsbosbeheer is het voor het eerst dat visarenden in Nederland jongen hebben gekregen.

Doorgaans gebruiken visarenden Nederland alleen als tussenstop tijdens hun trektocht van Afrika naar broedgebieden in Noord- en Oost-Europa. In mei werd het paartje visarenden in de Biesbosch ontdekt.

Ander gedrag

Vanochtend zag een boswachter van Staatsbosbeheer dat de visarenden onrustig waren bij hun nest. Uit het gedrag maakt hij op dat het paar niet meer aan het broeden is, maar aan het voeden.

"De jongen zijn zelf nog niet te zien, maar aan het gedrag van de ouders is op te maken dat er één of meerdere jongen in het nest zitten", zegt boswachter Jacques van der Neut. "Nu moeten we ongeveer drie weken wachten tot de jongen wat groter zijn, dan kunnen we zien hoeveel het er precies zijn."

Om de visarenden rust te geven is de directe omgeving van het nest afgesloten voor publiek. Ook gaan de boswachters extra surveilleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl