NOS Nieuws

Kamer wil meer geld voor taalonderwijs asielkinderen

Er is meer geld nodig om asielkinderen langer taalonderwijs te kunnen bieden. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer van GroenLinks, SP, CDA, D66, ChristenUnie en PvdA.

Nu krijgen basisscholen budget voor één jaar onderwijs aan een vluchtelingkind. Daarmee zijn de taalachterstanden van deze kinderen volgens de partijen niet weggewerkt. De zes partijen willen dat scholen ook een vergoeding krijgen voor het tweede jaar onderwijs dat ze aan de vluchtelingkinderen geven.

VVD en PVV steunen het pleidooi niet. Zij vinden dat er nu genoeg geld is en vragen zich af waar het extra bedrag vandaan moet komen. Het geld is volgens hen ook voor andere onderwijszaken nodig en "je kunt elke euro maar één keer uitgeven", zeiden de Kamerleden Beertema en Strauss woensdagmorgen in een debat in de Tweede Kamer.

'Overstap te groot'

Ook VVD-staatssecretaris Dekker vindt een jaar extra geld per vluchtelingenkind genoeg. Hij vind het ook belangrijk dat asielkinderen zo snel mogelijk doorstromen naar het reguliere onderwijs. "Een drempel in de bekostiging kan scholen stimuleren afspraken te maken gezamenlijk klasjes te maken. Een asielkind moet na een jaar zo snel mogelijk doorstromen om beter te integreren", aldus Dekker.

GroenLinks-Kamerlid Grashoff betoogde dat de overstap naar het reguliere onderwijs na één jaar voor vluchtelingenkinderen veel te groot is. Grashoff vindt het onbegrijpelijk dat het tot nu toe niet geregeld is. "Een groot deel van de Kamer is ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren. Laten we iets niet half doen, maar laten we nu iets goed doen." Grashoff riep staatssecretaris Dekker op met zijn collega op Financiën in gesprek te gaan.

Staatssecretaris Dekker zegt dat hij binnen zijn begroting geen geld heeft en benadrukte dat op andere departementen ook niet zomaar geld over is. Hij riep de vijf partijen op met concretere plannen te komen waar het extra geld vandaan moet komen.

Eerder zei de PO-raad, de organisatie die het basisonderwijs vertegenwoordigt, dat extra geld hard nodig is omdat scholen nu geld moeten toeleggen op het onderwijs aan vluchtelingenkinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl