Koks aan het werk in de keuken
NOS Nieuws

In restaurant eten we meer groente als portie groter is

Mensen eten in restaurants meer groente als ze meer krijgen opgeschept. Uit onderzoek onder een paar duizend gasten van drie Van der Valk-restaurants blijkt dat 87 procent meer eet als de portie is verdubbeld.

Uit het onderzoek (.pdf) van bureau Variatie in de Keuken en de Wageningen Universiteit blijkt ook dat bezoekers het geen probleem vinden als de hoeveelheid vlees of vis wordt verminderd. Ze gaven aan dat ze "precies genoeg" hadden gegeten, terwijl de schnitzel of zalmmoot zo'n 12,5 procent kleiner was.

"Sommige restaurants durven het nog niet aan om minder vlees en meer groente te serveren", zegt initiatiefnemer Joris Heijnen. Hij probeert restaurateurs ervan te overtuigen die omschakeling wel te maken. "Koks zijn mannen en vlees is voor hen belangrijk. Onze boodschap is: geef groente de hoofdrol."

Minder verspilling

Dat is niet alleen goed voor de gezondheid van de gasten, zegt Heijnen, maar ook voor de portemonnee van de restauranteigenaar. Groenten zijn een stuk goedkoper dan vlees en dus zijn de kosten van de verspilling lager als een gast zijn bord niet leeg eet.

De kleinere porties vlees helpen tegen verspilling, blijkt uit het onderzoek. Er werd een derde minder vlees weggegooid.

De dagelijkse milieu-impact van een koe

Minder vlees eten levert ook flinke milieuwinst op, zegt natuurorganisatie Natuur & Milieu. Koeien bijvoorbeeld drinken dagelijks 100 liter water en produceren een halve badkuip mest.

Een biefstukje staat wat betreft milieubelasting gelijk aan de CO2-uitstoot van een autorit van Groningen naar Amsterdam of het vullen van een privézwembad met water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl