Geert Wilders (PVV) tijdens de eerste zittingsdag van de lopende strafzaak tegen hem
NOS Nieuws

Peilingwijzer: voorsprong PVV slinkt, GroenLinks blijft winnen

In de Peilingwijzer laten de PVV en de SP een geleidelijke, gestage daling zien. De PVV blijft met 29 tot 33 Kamerzetels de grootste partij, maar staat inmiddels vijf zetels onder de piek van afgelopen januari. De SP staat nu op 14 tot 17 zetels, en staat vrijwel op hetzelfde niveau als bij de vorige verkiezingen, toen de partij 15 zetels haalde.

Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, noemt het opvallend dat de SP het zo matig blijft doen. Afgelopen najaar, toen de PVV in de peilingen aan een opmars bezig was, zakte de SP weg. Maar ook nu de PVV weer wat terugloopt, blijft de SP een dalende trend vertonen. De partij staat zo’n 7 zetels lager dan een jaar geleden.

Concurrentie

Een van de mogelijke verklaringen is de concurrentie van GroenLinks, dat onder zijn nieuwe leider Jesse Klaver in de peilingen blijft winnen. De partij staat nu op 12 tot 14 zetels, 3 meer dan een jaar geleden.

De PVV lijkt netto wat te verliezen aan de VVD, die met 24 tot 28 zetels de koppositie weer wat naderbij ziet komen.

Het CDA (16-18) en D66 (14-18) laten weinig verandering zien, net als de PvdA, die met 10 tot 12 zetels in de peilingen is afgezakt naar de zevende plaats. Misschien kan een lijsttrekkersverkiezing de PvdA enigszins helpen. Vergelijkend internationaal onderzoek van de politicoloog Gijs Schumacher laat zien dat een lijsttrekkersverkiezing meestal positief uitpakt in de peilingen, maar dat dit effect doorgaans na een half jaar is weggeëbd.

Bij de overige partijen valt de geleidelijk opmars van 50Plus op, die nu op 5 tot 7 zetels staat. Dat is in de buurt van de ChristenUnie die stabiel 6 tot 8 zetels scoort. Zij worden gevolgd door de SGP en de PvdD, die beide op 3 tot 5 gepeild worden.

'Denk' wordt nog niet meegenomen in de Peilingwijzer, omdat alleen Peil.nl voor deze partij zetels rapporteert. In de peiling van Maurice de Hond staat de partij waarbij Sylvana Simons zich afgelopen maand aansloot op 2 zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl