Duterte poseert voor een selfie naar de persconferentie
NOS Nieuws

Nieuwe Filipijnse president: corrupte journalisten legitiem doelwit

De nieuwe Filipijnse president Rodrigo Duterte zegt dat journalisten die corrupt zijn, een legitiem doelwit zijn om te worden vermoord. "Als je een klootzak bent, ben je niet uitgezonderd van liquidatie, alleen omdat je journalist bent," zei hij tijdens een persconferentie.

Duterte wordt pas 30 juni officieel president, maar hij heeft de aanval op criminelen vast geopend. De 71-jarige Duterte stond al bekend als meedogenloos en die reputatie heeft hij nog eens onderstreept. Zo kondigde hij tijdens de persconferentie aan dat er een beloning oplopend tot 58.000 euro wordt uitgeloofd voor iedere drugscrimineel die dood of levend gevangen wordt genomen. Hij voegde daar nog aan toe dat er genoeg geld is om er honderd te doden.

Corrupte journalisten vormen wat hem betreft geen uitzondering. Volgens Duterte heeft een deel van de vele journalisten die vermoord zijn in het land zich schuldig gemaakt aan corruptie. Ze zijn volgens hem vermoord toen ze zich tegen hun omkopers keerden.

176 vermoorde journalisten

Een van de voorbeelden die Duterte aanhaalde is de moord op Jun Pala, een journalist en politicus die in 2003 werd vermoord in Davao. Duterte was daar twintig jaar burgemeester en Pala liet zich vaak kritisch uit over Duterte. "Ik wil de herinnering aan hem niet tekortdoen, maar hij was een verrotte klootzak. Hij verdiende het."

Volgens de Filipijnse vereniging voor journalisten zijn er sinds 1986 176 journalisten vermoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl