In de IT sector veranderen banen constant
NOS Nieuws

'IT-kennis is must voor toekomstige baan'

Cupcake-designer, iPhone-glasreparateur en verkoper van elektronische sigaretten. Het zijn beroepen waarvan we tien jaar geleden niet wisten dat ze nu zouden bestaan. Telefoon-reparatiewinkels zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

De beroepen die we over een paar jaar uitoefenen zijn lastig te voorspellen. Het UWV schat dat er de komende twee jaar 200.000 nieuwe banen bij komen in Nederland.

IT is de toekomst

Uit de cijfers van het UWV blijkt dat er onder andere in de ICT veel werk te vinden is. Consultancy- en ICT-bedrijf Capgemini ziet de banen in de tech-sector al jaren veranderen .

"Als je in de toekomst een baan wilt, moet je iets weten van IT. Dat is een absolute must", zegt Petra Hendriksen van Capgemini Academie. Ze ziet dat de nieuwe banen vooral iets te maken hebben met virtual reality, 3D-printers en robotisering. Ook in de gezondheidszorg en bij bijvoorbeeld banken, waar het volgens haar vooral draait om web-ontwikkelingen.

Het is volgens Hendriksen minder ingewikkeld dan het klinkt. “Goeie analyse-en internetvaardigheden zijn belangrijk, maar als je jezelf leuk kunt kleden, kun je ook een mooie website bouwen.” Ze verwacht in de IT dan ook steeds meer kansen voor vrouwen, maar ook voor (langdurig) werklozen.

Menselijk aspect

Cijfermatige banen verdwijnen en worden door de technologie overgenomen. Dat zie je nu al terug in beroepen als drone-operator, data-analist en 3D-printspecialist. Tony Bosma, trendwatcher, ziet ook een tegenbeweging ontstaan. “Juist de banen met menselijke en fysieke aspecten worden belangrijk. Persoonlijk contact is van belang. Een nieuwe functie voor artsen bijvoorbeeld, als begeleidingscoach.”

Creatieve beroepen veranderen niet snel. "Het gaat nog wel even duren voordat we het creativiteitsproces kunnen digitaliseren”, aldus Bosma. In de toekomst ziet hij vooral dat mensen veel meer gaan wisselen van baan. ”Er komt veel diversiteit, werk wordt veel meer vanuit passie gedreven. Het is belangrijk dat we flexibel zijn, want werk ontwikkelt steeds.”

'Mijn naam is Koos Stoker en ik ben scrummaster'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl