Leider Adelaziz van Polisario op een muurschildering in een vluchtelingenkamp AFP
NOS Nieuws Buitenland

Leider van onafhankelijksbeweging Polisario overleden in Algerije

In Algerije is de leider overleden van Polisario, de onafhankelijkheidsbeweging voor de Westelijke Sahara. Volgens een verklaring aan verschillende persbureaus is Mohamed Abdelaziz op 68-jarige leeftijd gestorven na een lang ziekbed.  

Adelaziz heeft meer dan dertig jaar lang leiding gegeven aan de onafhankelijkheidsbeweging, die streed tegen Marokko. Zijn dood komt op een moment dat er opnieuw grote spanningen zijn met Marokko over de toekomst van de Westelijke Sahara.

Veertig jaar strijd

Polisario probeert al zo'n veertig jaar onafhankelijkheid af te dwingen voor de Westelijke Sahara. Van 1884 tot 1975 was het een kolonie van Spanje. Daarna werd het woestijngebied geannexeerd door Marokko. Die beschouwt het als een van zijn provincies.

De woestijnregio is rijk aan mineralen waaronder fosfaat, een belangrijke grondstof voor kunstmest.

Polisario begon na de terugtrekking van Spanje een guerrilla-oorlog tegen Marokko. In 1991 kwam er onder leiding van de VN een staakt-het-vuren. Dat moest leiden tot een referendum over de toekomst van het woestijngebied.

In het gebied werd voor dat doel een VN-missie gestationeerd: The United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara (MINURSO), maar de volksraadpleging is er tot nu toe niet gekomen. De Marokkaanse regering wil hooguit een vorm van autonomie toestaan voor de Westelijke Sahara.

'Bezetting'

De spanningen over de toekomst van de regio zijn toegenomen nu Marokko vorige maand een deel van de VN-staf uit de Westelijke Sahara heeft gezet. Dat gebeurde na onenigheid met VN-chef Ban Ki-moon. 

Die had het woord 'bezetting' gebruikt voor de situatie in de regio. Ban had kort daarvoor een vluchtelingenkamp bezocht in het zuiden van Algerije. Daar verblijven veel Sahrawi, de oorspronkelijke bewoners van de Westelijke Sahara. Zijn uitlatingen leidden tot massale betogingen in Marokko.

Polisario waarschuwde op zijn beurt voor een nieuwe strijd om het betwiste gebied, als de VN niet snel komt met een tijdschema voor de verkiezing over zelfbestuur.

Algerije

Leider Mohamed Abdelaziz woonde in een vluchtelingenkamp van de Sahrawi in Tindouf, een provincie in het zuiden van Algerije. De Algerijnse regering heeft Polisario altijd gesteund in zijn strijd tegen Marokko. De regering heeft acht dagen van nationale rouw afgekondigd.

Een comité van Polisario neemt veertig dagen lang de taken over van de overleden leider. Daarna wordt een bijeenkomst gehouden om een nieuwe voorman te kiezen.

STER reclame