NOS Nieuws

Agenten trokken vaker hun pistool, maar schoten minder

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

In Schiedam schoot de politie een verdachte dood na een melding van een beroving. Bij een asielzoekerscentrum in Overloon loste de politie een waarschuwingsschot omdat een bewoner door het lint ging. In Tilburg verzette een verwarde man zich hevig tegen zijn aanhouding, nadat hij op straat meerdere mensen had lastiggevallen en bedreigd.

Het is een greep uit de incidenten van de afgelopen dagen, waarbij de politie in meer of mindere mate geweld gebruikte. Agenten zijn verplicht om zulk geweld te registreren. Aan de hand van deze rapportages wordt getoetst of zij het geweld correct hebben gebruikt.

Het afgelopen jaar registreerde de politie in totaal 10.233 keer geweld, ongeveer even vaak als in 2014. Daarbij moet worden aangetekend dat Amsterdam grotendeels ontbreekt in de registratiecijfers, omdat deze eenheid de gegevens anders opslaat dan de rest van het land.

De NOS bekeek de cijfers en zette de opvallendste resultaten op een rij.

De Rotterdamse politie met getrokken pistool tijdens een inval

Agenten richtten afgelopen jaar vaker hun vuurwapen op een verdachte. In 2015 gebeurde dat in totaal 753 keer, tegenover 614 keer in 2014. Beide jaren dreigde de politie in Rotterdam en Den Haag het vaakst met het dienstwapen. Het aantal keer dat een agent ook daadwerkelijk schoot, is veel kleiner. Afgelopen jaar 47 keer, tegenover 52 keer het jaar ervoor.

De politie schoot het vaakst gericht in Noord-Nederland. Daar vuurden agenten zeventien keer af, al was dat meestal om een aangereden dier uit zijn lijden te verlossen. De meeste serieuze incidenten vonden plaats in Den Haag. Daar werd zeven keer gericht geschoten, vooral door agenten van bureau Loosduinen. Volgens de politie was dat omdat er geweld tegen hen werd gebruikt. In Rotterdam werd drie keer geschoten.

Waarschuwingsschoten losten agenten ongeveer even vaak: 55 keer vorig jaar, 53 keer in 2014. Beide jaren gebeurde dat het vaakst in Rotterdam.

Agenten sturen politiehonden af op verdachten

Na het vuurwapen, is de politiehond het zwaarste geweldsmiddel dat de politie kan inzetten. De politiehond werd het afgelopen jaar minder vaak op een verdachte af gestuurd: 2580 keer tegenover 3308 keer het jaar ervoor. Opvallend is dat de hond beide jaren het meest is ingezet in de eenheid Zeeland/West-Brabant.

Agenten grijpen in tijdens een demonstratie bij het politiebureau Heemstraat in Den Haag naar aanleiding van de dood van de Arubaan Mitch Henriquez

Veruit het meeste geweld dat agenten gebruikten, was fysiek geweld. Voorbeelden zijn een klap aan een arrestant die zich verzet, of een duw om iemand op afstand te houden. In 2015 waren daar 6576 registraties over, meer dan de helft van het totaal. Toch is dat een stuk minder dan in 2014. Toen registreerde de politie 7182 keer fysiek geweld. Beide jaren 'scoorden' de eenheden Midden-Nederland en Den Haag hoog. In Noord-Nederland en Limburg werd het minst vaak fysiek geweld geregistreerd.

In 2015 gebruikte agenten pepperspray bij de ontruiming van de gekraakte vluchtgarage in Amsterdam Zuid-Oost

Tot slot pepperspray, een middel dat het afgelopen jaar iets vaker werd gebruikt. In 2015 sproeide de politie 932 keer met het prikkende goedje om een verdachte onder controle te krijgen; in 2014 was dat 881 keer. Agenten in Rotterdam en Den Haag gebruikten pepperspray het vaakst, rond de 200 keer. Amsterdam registreerde maar 2 keer het gebruik van pepperspray, al zijn die gegevens waarschijnlijk niet compleet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl