AFP
NOS Nieuws

Erdogan waarschuwt: Duitse erkenning genocide schaadt relatie

De Turkse president Erdogan heeft gebeld met bondskanselier Merkel om zijn zorgen uit te spreken over de plannen van Duitsland om de Armeense genocide officieel te erkennen.

Erdogan zegt dat de stap van Duitsland de relatie met Turkije onder druk zal zetten. Turkije ontkent dat de Turken zich schuldig hebben gemaakt aan genocide en spreekt liever van de 'Armeense kwestie'.

De Tweede Kamer besloot in 2004 al voortaan over genocide te spreken. De Bondsdag besluit naar verwachting in juni over de erkenning van de Armeense genocide.

Fout van piloot

Erdogan sprak vanmiddag in een toespraak op de nationale televisie ook over de relatie met Rusland. Hij wil dat de banden tussen de twee landen worden aangehaald, maar liet zich niet uit over hoe dat zou moeten gebeuren.

De relatie tussen de twee landen is onder druk komen te staan na het incident waarbij een Russisch vliegtuig werd neergehaald. De piloot overleefde dat niet. In de toespraak zei Erdogan dat hij bezorgd is over hoe de relatie tussen de twee landen is opgeofferd door de fout van één piloot. De Russische piloot vloog boven Syrië, maar was in het Turkse luchtruim terechtgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl