Een man moest in Cuijk door de brandweer uit zijn ondergelopen auto worden gered
NOS NieuwsAangepast

Code oranje ingetrokken, onweer weggetrokken

De onweersbuien die vandaag over Nederland trokken veroorzaakten op meerdere plekken in het land overlast. Ook werd een groot aantal evenementen afgelast, met name avondvierdaagsen. Op Schiphol leidde het slechte weer tot veel vertragingen.

Op sommige plaatsen in het oosten van het land viel meer dan 40 millimeter regen per uur. De onweersbuien gingen gepaard met hagel en windstoten.

In het zuiden, midden en oosten van het land gold vanaf het eind van de middag code oranje vanwege de kans op gevaarlijk of extreem weer. Om 21.45 uur werd die waarschuwing ingetrokken. In het westen was nog enige tijd code geel van kracht, rond 22.45 uur waren de zwaarste buien het land uitgetrokken.

Avondvierdaagse afgelast

In Utrecht werd de eerste tocht van de avondvierdaagse afgelast. De organisatie wilde geen risico nemen. Dat voorbeeld werd door vele andere organisatoren van avondvierdaagsen gevolgd.

Bij een verzorgingshuis in Almelo waaide vanmiddag een aantal bomen om, meldt RTV Oost. De bui trok daar even voor 17.00 uur over, vlak voor de avondspits.

Volgens de ANWB leverden de buien veel vertraging op in de avondspits. Vooral in het oosten stonden meer files dan normaal.

De onweersbuien werden veroorzaakt doordat warme vochtige lucht uit Duitsland botste op koude lucht bij de oostgrens van Nederland. In het noordoosten van het land werd het maximaal 24 graden, terwijl het in het zuidwesten maar 14 graden werd.

Noodweer trekt over Nederland

Het zuiden van het land werd een groot deel van de dag geteisterd door hevige onweersbuien. Zo viel in Volkel 60 millimeter regen en in Gilze-Rijen 52.

In dorpen en steden stonden straten blank. Sommige ondergelopen wegen werden afgesloten. In Limburg barstte een weg open door de regenval.

Door blikseminslagen brak in Heide en Kerkdriel brand uit. Attractiepark De Efteling sloot door het onweer alle buitenattracties.

Deze buien zijn de naweeën van het noodweer dat dit weekeinde in Duitsland vier levens eiste. De schade was enorm op plekken waar een rivier buiten de oevers trad en auto's en boomstammen meesleurde.

De schade in Duitsland is enorm

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl