Iraniërs gebiologeerd door hun telefoon
NOS Nieuws

Iran wil meer grip op populaire chatdiensten zoals Telegram

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Wat veel Nederlanders met WhatsApp hebben, hebben Iraniërs met Telegram: ze kunnen niet zonder. Volgens schattingen gebruikt een vierde van de bevolking (80 miljoen) de chat-app. De raad die verantwoordelijk is voor internet heeft chat-apps, waaronder Telegram, bevolen binnen een jaar alle data in Iran op te slaan.

De maatregel zou het gevolg zijn van zorgen en nieuwe richtlijnen van ayatollah Khamenei, aldus het Iraanse persbureau IRNA. Dat zorgt voor vragen over de privacy van Iraanse gebruikers. Want als alle data in Iran staan, heeft de overheid meer ruimte om bijvoorbeeld activisten te controleren en dwarsbomen.

Kat-en-muisspel

"Eerst zien, dan geloven", zegt NOS-correspondent Thomas Erdbrink. "Men probeert hier van alles te stoppen, toch zijn Facebook en Twitter via omwegen bereikbaar. Daarnaast wordt bijvoorbeeld Instagram niet door de overheid tegengehouden. Wat dat betreft zijn de keuzes onduidelijk."

Het is een kat-en-muisspel tussen de burgers en de Iraanse overheid. "We hadden hier eerst Orkut (een socialemediasite van Google). Toen die werd geblokkeerd, stapte iedereen over naar Facebook Messenger, vervolgens WhatsApp, WeChat, Line, Kik en daarna Viber."

En nu dus Telegram. Die app lijkt voorlopig een blijvertje te zijn. "Niet alleen burgers maar ook (semi)-overheidsbedrijven maken er gebruik van. Ze tonen op billboards de naam van hun Telegram-account en zelfs de staatstelevisie linkt er naar."

Telegram als kanaal gebruiken

Telegram kennen wij in Nederland als een tegenhanger van WhatsApp; een app om mee te chatten. Maar Telegram kan meer. Het heeft kanalen, waarmee je grote groepen mensen kunt bereiken. Die zijn openbaar en worden gebruik als alternatief voor Twitter en Facebook. Zo kunnen Iraanse bedrijven dus gebruikers op de hoogte houden.

Waarom Telegram zoveel ruimte krijgt, is gissen. Het kan zijn dat de Iraanse overheid denkt voldoende controle te hebben, zegt Erdbrink. Maar er zijn bijvoorbeeld geen aanwijzingen dat de regering met Telegram-gebruikers kan meekijken. Al vermoeden Iraniërs dat wel.

In ieder geval maakt de aankondiging duidelijk dat de Iraanse overheid het gevoel heeft dat er meer controle nodig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl