NOS Nieuws

Enorme schade en vierde dode door natuurgeweld Duitsland

De schade door het noodweer is enorm

Hoe groot de schade is die het noodweer in het zuiden van Duitsland heeft aangericht, moet nog worden afgewacht, maar duidelijk is wel dat het in de miljoenen zal lopen. "Sommige dorpen staan nog steeds onder water en er liggen dikke lagen modder in de straten", zei correspondent Judith van de Hulsbeek in het NOS Radio 1 Journaal. "De lokale autoriteiten spreken van een natuurramp."

Vanmorgen werd bekend dat het noodweer een vierde slachtoffer heeft geëist. Bij het dorp Schorndorf werd een meisje van 13 door een trein gegrepen, toen ze voor het noodweer onder een spoorviaduct wilde schuilen. Een vriendje dat bij haar was, bleef ongedeerd, voor hem is slachtofferhulp ingeschakeld.

Eerder waren er drie doden en een beperkt aantal gewonden geteld. Er zijn veel meldingen over meegesleurde auto's, ondergelopen kelders en beschadigde huizen. Ook zijn er meldingen van brand door blikseminslagen.

De drooggevallen modderstroom in Braunsbach

Het noodweer heeft de autoriteiten in Duitsland verrast. In het gebied tussen Konstanz en Heilbronn viel in korte tijd zeer veel regen. Op sommige plaatsen viel in enkele uren meer dan normaal in enkele maanden. Rivieren konden het water niet kwijt en stroomden buiten hun oevers. In bergachtige gebieden nam het water alles mee wat het op zijn weg tegenkwam.

De Nederlander Rob Schippers moest op een camping in Braunsbach vluchten voor het noodweer. Brandweerlieden vertelden hem dat het noodweer ook hen had overvallen.

Bij de alarmcentrale van de ANWB zijn geen meldingen binnengekomen van vakantiegangers die in de problemen zijn geraakt.

Braunsbach

Het lagedrukgebied dat het noodweer heeft veroorzaakt, trekt in de loop van de dag naar Noordrijn-Westfalen, dat aan Nederland grenst. Het is inmiddels in intensiteit afgenomen.

Het KNMI heeft voor het zuidoosten, oosten en noorden van Nederland code geel afgekondigd, omdat er stevige onweersbuien kunnen vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl