EPA
NOS NieuwsAangepast

'Het water kwam van twee kanten, ik was bijna ingesloten'

Het ging heel snel. Toen Rob Schippers gistermiddag aankwam op de natuurcamping in Braunsbach in Baden-Württemberg, scheen de zon. Even later dreven auto's en tenten weg. "Het was binnen een paar minuten gebeurd", zegt hij over het noodweer dat over Zuid-Duitsland trok en zeker vier levens eiste.

Schippers (60) maakt een fietsreis naar Rome en overnachtte op de oever van de Kocher, een kleine rivier die door Braunsbach stroomt. "Het begon aan het einde van de middag te regenen", zegt hij. "Een uur later dachten we op de camping: dit is wel heel veel water. We zagen de Kocher kolken."

Net toen de Nederlander uit voorzorg zijn tent wilde opruimen, ging het mis. "Toen kwam van twee kanten het water binnen zetten: vanaf de berg en vanuit de rivier. Ik was bijna ingesloten."

Schippers en de andere campinggasten vluchtten naar het huis van de campingbeheerder. Die ving iedereen op. Vannacht om 03.00 uur werden de gasten geëvacueerd door de brandweer en naar een sporthal gebracht. "Daar hebben we de rest van de nacht gezeten."

'Met gevaar voor eigen leven'

Op Twitter schreef Schippers gisteravond al dat hij had moeten vluchten voor de rivier. Op het nippertje wist hij zijn fiets nog in veiligheid te brengen. "Met gevaar voor eigen leven. Dat had ik eigenlijk niet moeten doen", zegt de Nederlander nu. Veel andere spullen is hij wel kwijt, waaronder zijn tent.

 • Doden bij noodweer in Zuid-Duitsland
 • EPA
  Braunsbach, een dag later: de overstromingen hebben tot grote schade geleid
 • EPA
  Het water heeft in het dorp een berg van puin en hout achtergelaten
 • EPA
  Ook tal van auto's zijn door de overstromingen verwoest
 • EPA
  De schade loopt in de miljoenen

De Kocher, normaal een kleine rivier, voerde nu hele bomen en auto's met zich mee. "De mensen hier zeggen dat ze dit nog nooit hebben meegemaakt", vervolgt Schippers. "Ze zijn er enorm door overvallen."

Zwaar getroffen

Braunsbach hoort bij de dorpen die het zwaarst zijn getroffen door het noodweer. Het water is inmiddels gezakt, maar heeft in de straten letterlijk bergen puin, auto's en boomstammen achtergelaten. Elders in Baden-Württemberg vielen vier doden door het noodweer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl