EPA
NOS Nieuws

VN vreest voor 700 verdronken migranten op Middellandse Zee

In een paar dagen tijd zijn bij drie scheepsrampen op de Middellandse Zee vermoedelijk 700 migranten verdronken. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De migranten wilden vanuit Libië naar Italië varen.

De rampen gebeurden woensdag, donderdag en vrijdag.

Vooral donderdag zijn waarschijnlijk veel mensen verdronken. Toen belandden ongeveer 700 mensen in het zeewater. De boot waar ze op zaten had geen motor en werd getrokken door een andere boot van mensensmokkelaars. De kapitein van deze boot liet de sleeplijn doorsnijden toen het schip dat hij trok water maakte, zeggen ooggetuigen.

25 vluchtelingen slaagden erin naar de voorste boot te zwemmen, 79 mensen werden door de Italiaanse kustwacht uit zee opgepikt. 550 mensen worden vermist en gevreesd wordt dat zij dood zijn. 15 lichamen zijn geborgen.

Woensdag kapseisde een overvolle vissersboot voor de Libische kust met vermoedelijk 600 opvarenden. 500 van hen werden gered door de Italiaanse kustwacht, 100 mensen worden vermist.

Het probleem is dat we eenvoudigweg niet weten hoeveel mensen op de boten zitten.

Correspondent Rop Zoutberg

Bij de ramp met een migrantenboot op vrijdag zijn volgens de UNHCR 135 mensen gered. De overlevenden zeggen dat er nog een groot aantal opvarenden wordt vermist. De Italiaanse kustwacht heeft 45 lichamen geborgen.

In de opsomming van de UNHCR ontbreekt nog een ander ongeluk met een migrantenboot. Hulporganisatie Save The Children zegt dat vrijdag nog een schip met zo'n 400 migranten is omgeslagen.

Schattingen

De cijfers zijn veel hoger dan het aantal van 80 dat eerder werd gemeld. Volgens correspondent Rop Zoutberg is het moeilijk te zeggen hoeveel mensen uiteindelijk zijn verdronken. "Het probleem is dat we eenvoudigweg niet weten hoeveel mensen er op de boten zitten. Alleen aan de hand van verklaringen van overlevenden kunnen we schattingen maken."

De meeste opvarenden kunnen niet zwemmen. "Daarnaast komen veel mensen onder de rubberboten of vissersschepen terecht wanneer die kapseizen. Wie bij zo’n ramp onder de vaartuigen terecht komt, komt vrijwel zeker om het leven", zegt Zoutberg. Hij zegt dat het dodental rond deze tijd van het jaar ongeveer even hoog ligt als in de afgelopen jaren.

De afgelopen week zijn volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en de UNHCR in totaal 13.351 migranten van boten uit de zee ten noorden van Libië opgepikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl