1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP Pro Shots
NOS Wielrennen

Nu de prosecco niet knalt, willen Van Emden en Tjallingii nog stunten

Nu niet Lotto-Jumbo, maar Astana vandaag de prosecco ontkurkt in de slotetappe van de Ronde van Italië, broeden Jos van Emden en Maarten Tjallingii op een plan om de veelbewogen Giro voor Lotto-Jumbo met een stunt af te sluiten.

Na de twintigste etappe, waarin Vincenzo Nibali de macht greep en Steven Kruijswijk zijn podiumplaats verloor, vertelt Jos van Emden wat hij van plan is.

"In grote lijnen rijd ik mijn beste grote ronde ooit. Zo fris ben ik nog nooit aan de finish gekomen. Dus eigenlijk wil ik morgen nog eens kijken of ik iets kan laten zien. Ik wil kijken of ik de sprinters kan verrassen", aldus Van Emden, wiens Giro op persoonlijk vlak al op de eerste dag uitmondde in een teleurstelling.

Hij had in eigen land mee willen doen om de podiumplaatsen in de openingstijdrit, maar ging in de straten van Apeldoorn onderuit.

"Als Kruijswijk de Giro had gewonnen, had dat mijn roze droom die uiteenspatte, goed gemaakt. Maar ja, dat gebeurt dus ook niet", zegt Van Emden. Hij hielp zijn kopman samen met z'n ploeggenoten probleemloos door de eerste twee weken. En hij hield de Nederlandse rozetruidrager vier dagen succesvol uit de wind.

Van Emden gaat onderuit in openingstijdrit Giro
EPA
Steven Kruijswijk wordt in de zeventiende etappe uit de wind gehouden door zijn ploeggenoten van Lotto-Jumbo

Nog niet over

Van Emden heeft zijn plan al besproken met de meest ervaren man uit de Lotto-Jumbo-ploeg, Maarten Tjallingii. "Ik zei tegen hem: morgen gaan we in de aanval, hè. Als we de roze trui niet hebben. Maar ik had het liever niet gedaan."

Tjallingii's Giro was, in tegenstelling tot die van Van Emden, na de start in Nederland eigenlijk wel al geslaagd. Hij veroverde in zijn woonplaats Arnhem de blauwe bergtrui.

Toch is de 38-jarige meesterknecht van Kruijswijk nog wel in voor een stuntje in Turijn. "Kijk, de koers is pas over als 'ie helemaal over is", grinnikt de routinier veelbetekenend voordat hij aan zijn allerlaatste etappe in een grote wielerronde begint.

Tjallingii: dit was mijn droom

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl