Dr. Heimlich demonstreert zijn greep in 2000
NOS Nieuws

Dr. Heimlich (96) redt tafelgenoot het leven met eigen greep

De 96-jarige arts Henry Heimlich heeft in de Amerikaanse stad Cincinnati het leven van een 87-jarige vrouw gered met zijn eigen heimlichgreep.

De vrouw verslikte zich in een stukje hamburger in het verzorgingstehuis waar zij en Heimlich wonen. Een medewerker wilde de heimlichgreep toepassen op de vrouw, maar Heimlich zelf was hem te snel af.

"God heeft me in de stoel naast jou geplaatst", schreef de vrouw later in een bedankbriefje. "Het is al indrukwekkend dat een 96-jarige man dit kan", meent de zoon van Heimlich.

Buikstoten

Henry Heimlich bedacht in de jaren 70 de levensreddende manoeuvre om stikkende mensen te helpen. Stoten in de buik moeten de luchtwegen weer vrijmaken.

Naar verluidt zijn er sinds de introductie in 1974 alleen al in de VS 100.000 mensen gered door de heimlichhandgreep, onder wie Ronald Reagan, Marlene Dietrich en Elizabeth Taylor.

Het is niet de eerste keer dat Heimlich zijn eigen vinding heeft gebruikt: tegen de BBC zei hij dat hij een gast in een restaurant het leven redde toen hij 80 was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl