De Götheborg tijdens SAIL (2010)
NOS Nieuws

Tallship kopen? Het Zweedse zeilschip Götheborg staat te koop

Na twintig jaar doet Zweedse eigenaar van de Götheborg afstand van het bekende tallship. De stichting die het schip beheert, zit in financiële problemen en is genoodzaakt het zeilschip te verkopen. Hoeveel het schip moet opbrengen, is niet duidelijk.

De voorzitter van de stichting Ostindiefararen, eigenaar van het schip, noemt het "een droevige beslissing". "We hebben lang gezocht naar een oplossing om het schip te kunnen behouden, maar de economische omstandigheden laten het niet toe."

SAIL

De Götheborg was vorig jaar augustus nog te zien in Amsterdam tijdens SAIL. In totaal hebben in 93 havens in 23 landen een miljoen mensen een bezoek gebracht aan het schip.

Het Zweedse schip is een replica van een koopvaardijschip dat toebehoorde aan de Zweedse Oost-Indische Compagnie. Het voer in de achttiende eeuw naar China om onder meer specerijen en thee te halen.

Het oorspronkelijk schip zonk in 1745 voor de Zweedse kust na een derde reis naar China; de bouw van het huidige schip begon in 1995 en duurde ruim tien jaar. De Götheborg is een van de grootste nog operationele houten zeilschepen ter wereld.

De Götheborg tijdens de SAIL-in Parade (2015)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl