Politici doen minder vaak aangifte van levensbedreiging
Politici hebben het afgelopen jaar minder vaak aangifte gedaan van bedreiging, waarbij onbekenden zeggen dat ze hem of haar willen mishandelen of vermoorden.
Volgens het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag zijn er vorig jaar 200 van dat soort meldingen binnengekomen. Een jaar eerder waren dat er nog 246.
Met iets minder dan de helft van de meldingen, 92, zijn het Openbaar Ministerie en de politie aan de slag gegaan. Over de andere bedreigingen werd geoordeeld dat ze uiteindelijk niet strafbaar waren.
Opsporing lastig
Toch was het voor de politie lastig om de 92 overgebleven zaken voor de rechter te brengen. In twintig gevallen lukte het bijvoorbeeld niet om een verdachte op te sporen. Daarnaast seponeerde het OM zeven zaken. Drie keer heeft het Openbaar Ministerie zelf al een transactie aangeboden.
In 24 zaken heeft het OM besloten een dagvaarding naar de verdachte te sturen. Tot nu toe heeft de rechter in negen van die zaken straffen opgelegd. Die variëren van een voorwaardelijke geldboete tot een gevangenisstraf.
Twee verdachten zijn vrijgesproken. In vijftien gevallen moeten de mogelijke daders nog voor de rechter verschijnen. De overige zaken zijn nog in onderzoek.
Regio Den Haag
Het Team Bedreigde Politici onderzoekt alleen misdrijven in de regio Den Haag. Het gaat dan om ministers, staatssecretarissen, Kamerleden, maar ook de voorzitter van de Raad van State en de Nationale Ombudsman.
Ook meldingen van burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden die in de regio Den Haag werken vallen onder dit politieteam.