De open brief is ondertekend door onder anderen een voormalig Hoofdpiet
NOS Nieuws

BN'ers roepen NTR op: stuur Zwarte Piet naar huis

Ruim honderd schrijvers, programmamakers en andere bekende Nederlanders hebben een open brief geschreven aan de omroep NTR. Ze willen dat het Sinterklaasjournaal afscheid neemt van Zwarte Piet. "Beste omroepbaas, zwaai Zwarte Piet uit", luidt de kop van de brief in de NRC.

De brief is ondertekend door onder anderen Arie Boomsma, Arnon Grunberg, Patrick Kluivert, Nasrdin Dchar en voormalig Hoofdpiet Erik van Muiswinkel. Ze vinden dat het Sinterklaasjournaal een moreel kompas moet zijn.

Kwetsbare groepen

"De NTR is een omroep met een wettelijke opdracht", schrijven ze. "De omroep is speciaal in het leven geroepen om zogenaamde kwetsbare doelgroepen en genres te bedienen."

Dat laatste doet de NTR niet als de omroep Zwarte Piet handhaaft, schrijven de ondertekenaars. Ze verwijzen naar de felle discussie over de racistische ideeën die achter het concept Zwarte Piet zouden zitten.

Maassluis

Overigens is nog niet bekend welke kleur de pieten in het Sinterklaasjournaal dit jaar zullen hebben. De NTR wil nog niet reageren op de brief. Wel werd vandaag bekend dat de gemeente Maassluis bij de landelijke intocht op 12 november vooral donkerbruine en zwarte pieten inzet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl