Amerikaanse militairen die insignes van de YPG dragen
NOS Nieuws

'VS is hypocriet als ze YPG niet terroristisch noemen'

Turkije vindt de Verenigde Staten hypocriet, omdat dat land samenwerkt met Koerdische strijders van YPG. Turkije ziet de militie, die meevecht in Syrië, als een verlengstuk van de PKK. Die partij strijdt al decennia voor meer autonomie in hun regio in het zuidoosten van Turkije.

De PKK wordt door de EU en de VS wél gezien als een terreurorganisatie en de YPG niet. De Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken noemt dat hypocriet. De Turkse ergernis over de samenwerking van de VS en de YPG is verder toegenomen nu er foto's zijn opgedoken van Amerikaanse soldaten die YPG-insignes dragen. Cavusoglu vindt dat onacceptabel.

"Feitelijk hebben de Turken natuurlijk gelijk: de PKK en de YPG zijn nauw met elkaar verbonden", zegt Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn. "Maar de YPG is voor de VS heel belangrijk als bondgenoot, dus er is ze veel aan gelegen om met ze te kunnen samenwerken."

Het Amerikaanse leger heeft overigens het boetekleed aangetrokken naar aanleiding van de foto's. "Het was niet gepast en niet toegestaan om die insignes te dragen", zei een woordvoerder. Tegen de betrokken militairen zijn maatregelen genomen.

Spagaat

De YPG speelt een belangrijke rol in de coalitie die de VS heeft gevormd in Syrië. De strijders zijn betrokken bij de strijd om Raqqa. Met behulp van Amerikaanse luchtsteun wist de YPG grote delen van het noorden van Syrië te heroveren.

"De VS heeft geprobeerd problemen te voorkomen door met de YPG samen te werken in een coalitie die niet alleen uit Koerdische strijders bestaat. Dat is de SDF, waar ook Arabieren, Turkmenen en Armeniërs deel van uitmaken, maar die wordt wel grotendeels door Koerden aangestuurd", zegt Van Hoorn. "Dus de VS zit in een spagaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl