Een vader brengt zijn dochter bij de opvang ANP

De jarenlange discussie over de vergoeding voor ouders voor de kinderopvang is niet goed voor het vertrouwen van de ouders. "Er ontstaat nu een soort jojo-effect. Ouders weten niet meer waar ze aan toe zijn", zegt Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). 

Vandaag werd bekend dat ouders vanaf volgend jaar meer geld krijgen voor kinderopvang. Afhankelijk van hun inkomen krijgen ze in 2017 tussen enkele tientjes en 900 euro extra aan toeslag. Dat hebben de regeringspartijen VVD en PvdA afgesproken.

De afgelopen jaren is er flink gesleuteld aan de toeslagen voor de kinderopvang. Zo kondigde het kabinet in 2013 aan om 100 miljoen vrij te maken voor toeslagen, maar werd twee jaar later weer besloten de toeslag voor ouders op termijn af te schaffen. Het geld zou dan direct naar de opvangorganisaties gaan.

Wantrouwig

Vanaf 2017 krijgen ouders dus toch weer meer toeslag. Door de maatregel hopen de coalitiepartijen dat er meer vrouwen aan het werk gaan, maar het is volgens Jellesma dus nog maar de vraag of dat gaat gebeuren. "Als je de hele tijd rommelt met de kinderopvang, dus eerst flink bezuinigen en daarna weer geld erbij leggen, worden ouders wantrouwig. Ze weten niet meer waar ze op kunnen rekenen."

Wat Jellesma betreft doet de overheid er verstandig aan om niet te veel aan de toeslagen te sleutelen. "Ouders moeten ervan uit kunnen gaan dat de overheid jarenlang meebetaalt aan de kinderopvang."

Kinderopvang is een serieuze zaak, daar moet je niet mee spelen.

Marjet Winsemius, Stichting Voor Werkende Ouders

Ook de Stichting Voor Werkende Ouders is blij met het jongste besluit, maar maakt zich zorgen over de veelvuldig veranderende regels. "Werkende ouders vinden dat vreselijk, die weten niet meer wat ze moeten doen", zegt directeur Marjet Winsemius. 

"De kinderopvang wordt gebruikt als speelbal. Als het slecht gaat met de economie, wordt er meteen op bezuinigd. Gaat het weer beter, dan komt er weer geld bij. Kinderopvang is een serieuze zaak, daar moet je niet mee spelen."

Winsemius durft niet te zeggen of vrouwen nu weer meer aan het werk zullen gaan. "We hopen natuurlijk van wel, want het belang van kinderopvang is cruciaal. Zeker met het oog op de vergrijzing in de toekomst. Steeds meer werkende ouders krijgen ook te maken met de zorg voor hun ouders. Dat kost ook tijd. Dan moet je je niet ook nog eens hoeven afvragen of het niet te duur is om de kinderen naar de opvang te brengen."

Toegankelijk

De Brancheorganisatie Kinderopvang vindt, net als de ouders, het wisselende beleid geen goede zaak. "Het wisselend investeren en bezuinigen door de overheid van de afgelopen tijd heeft de sector geen goed gedaan", laat de organisatie weten. "Voor de komende jaren is het voor ouders en ondernemers belangrijk dat er duidelijkheid en stabiliteit ontstaat. Op die manier wordt kinderopvang weer toegankelijk en ontstaat er ruimte voor langetermijninvesteringen in kwaliteit."

"Voor een toegankelijke en betaalbare kinderopvang is stabiliteit en continuïteit in het overheidsbeleid cruciaal. Wij zien deze extra investering als erkenning van het belang van kinderopvang voor de samenleving en het resultaat van een jarenlange inzet van de sector om de eerdere bezuinigingen terug te draaien."

STER reclame